Braces: de meest voorkomende varianten

Dát braces kunnen helpen om verdere verkromming van de wervelkolom tegen te gaan is inmiddels een gegeven.

Met name de resultaten van het onderzoek Bracing in Adolescent Idiopathic Scoliosis Trial1 zijn belangrijk geweest in het vaststellen hiervan. De onderzoekers van deze studie konden in 2013 de resultaten in een van de meest vooraanstaande medische tijdschriften ter wereld publiceren. Er bestaan echter veel verschillende braces, en helaas zijn er maar weinig goede onderzoeken die de resultaten van verschillende braces met elkaar vergelijken. Op basis van de huidige gegevens kan daarom niet geconcludeerd worden of de ene brace een beter resultaat geeft dan de andere. Er zijn echter wel wat verschillen in onder andere de manier waarop de verschillende braces de verkromming proberen tegen te gaan en het draagcomfort. De onderlinge overeenkomsten en verschillen zijn hieronder op een rijtje gezet.

Boston brace

Allereerst de Boston brace: dit is het type brace dat in Nederland het meest gebruikt wordt. Het is een kunststof korset dat minimaal 18 uur per dag gedragen moet worden. Door middel van het inbrengen van pelottes (soort kussentjes) op strategische plekken in de brace wordt druk uitgeoefend op de romp. Hiermee wordt de kromming van de wervelkolom tegengegaan. De kunststof van de brace is maar weinig flexibel, waardoor bewegingen van de romp wat beperkt kunnen zijn. Meestal kunnen patiënten hier goed mee leren omgaan. In de 50 jaar dat deze brace nu bestaat, is er wereldwijd een ruime hoeveelheid ervaring opgedaan met deze brace door artsen en instrumentenmakers.

Charleston brace/Providence brace

Zowel de Charleston brace als de Providence brace zijn bedoeld om alleen ’s nachts te dragen, dus totaal zo’n acht tot tien uur per dag. Ze brengen een overcorrectie aan in de verkromming van de wervelkolom; de patiënt ligt scheef in bed, tegen de bocht in. Het verschil tussen deze braces onderling is dat de Providence brace ook inwerkt tegen de rotatie van de wervelkolom, terwijl de Charleston brace slechts op één vlak tegen de kromming inwerkt. Deze braces kunnen ook gebruikt worden in combinatie met een andere brace, die dan overdag gedragen wordt.

Chêneau brace/RSC brace

De Chêneau brace wordt in andere Europese landen (onder andere Duitsland) veel gebruikt. De RSC brace is een variant hierop. Het kenmerkende aan deze braces is dat ze in het driedimensionale vlak proberen een overcorrectie te bereiken van de kromming en de rotatie van de wervelkolom. De sluiting van deze brace zit, in tegenstelling tot die van de Boston brace, aan de voorkant. Hierdoor kan deze makkelijker door de patiënt zelf worden aangetrokken. Ook wordt er soms minder materiaal gebruikt dan bij de Boston brace, waardoor de bewegingsvrijheid minder beperkt wordt.

Maastricht-brace

Tot slot een brace van Nederlandse bodem: de Maastricht-brace, ontworpen door het Maastricht UMC. Deze brace is qua manier van werken vergelijkbaar met de Boston brace, maar zou volgens de eerste onderzoeksresultaten1 uit 2012 net iets meer corrigerende druk kunnen geven dan de Boston brace. Daarbij geven de onderzoekers aan dat het draagcomfort hoger zou zijn, onder meer vanwege de sluiting aan de voorkant en het gebruik van materiaal dat enigszins flexibel is. Op basis van de meest recente resultaten noemen de onderzoekers deze brace “een veel belovende nieuwe brace behandeling”.

Welke brace ‘beter’ is, blijft voorlopig dus nog in het midden. Wat in elk geval belangrijk is om je te realiseren is dat therapietrouw (het vaak/lang genoeg dragen van de brace) een zeer belangrijke factor is in het al dan niet succes hebben van de bracebehandeling1 Hoe langer de brace op een dag gedragen wordt, hoe groter de kans dat een operatie voorkomen kan worden. Ongeacht welke brace je draagt, dát is uiteindelijk toch het doel.

1 Effects of Bracing in Adolescents with Idiopathic Scoliosis. Stuart L. Weinstein, M.D., Lori A. Dolan, Ph.D.,
James G. Wright, M.D., M.P.H., and Matthew B. Dobbs, M.D. N Engl J Med 2013; 369:1512-1521

Door Eline Veenstra