Soorten behandeling

Om te zorgen dat kromming van je rug niet erger (of zelfs minder!) wordt, zijn er verschillende behandelingen: oefeningen, braces en operaties.

 

Hoe gaat dat oefenen?

Als je scoliose hebt, is het heel belangrijk om te oefenen. Dat heb je vast al van de therapeut en van je ouders gehoord. Het is belangrijk om je spieren soepel en sterk te maken, zodat je rug in goede conditie blijft. Als je een brace draagt, kan je rug een beetje ‘lui’ worden. Je rug hoeft zichzelf immers niet zelf rechtop te houden, dat doet die stevige brace voor je. Daarom is het belangrijk om die spieren eens flink aan het werk te zetten. Waarschijnlijk moet je van de therapeut één of twee keer per dag oefenen. En daar heb je vast niet altijd zin in. Je kunt afleiding zoeken door bijvoorbeeld leuke muziek op te zetten. En na al dat oefenen heb je natuurlijk wel een beloning verdiend.

 

Hoe zit dat met een brace?

Een brace is een soort strak hemd van stevige kunststof die je om je bovenlichaam draagt. Meestal krijg je een brace voorgeschreven als je nog een lichte scoliose hebt. De brace zit strak en heeft drukpunten. Hierdoor wordt je ruggengraat in de goede richting geduwd. Als het goed is, wordt je scoliose hierdoor niet veel erger. Natuurlijk zit een brace niet lekker, maar je went er wel aan. In het begin is het lastig, maar daarna ben je er als het goed is aan gewend. Het kan zijn dat je de brace onder je kleding ziet zitten. Als je dat vervelend vindt, dan kun je met de juiste trucjes een heleboel oplossen. Denk bijvoorbeeld aan sjaaltjes, vesten of een leuke ketting die de aandacht afleidt. Gelukkig hoef je de brace waarschijnlijk niet voor altijd te dragen. Zodra je bent uitgegroeid, mag je de brace in de prullenbak gooien.

 

Hoe gaat dat met een operatie?

Je wordt aan scoliose geopereerd wanneer je een grote bocht hebt, of wanneer de dokter verwacht dat de scoliose nog erger kan worden. Tijdens de operatie wordt in de meeste gevallen je rug recht gezet met metalen pennen en schroeven. Meestal worden er stukjes bot tussen de wervels gelegd, zodat je rug een sterk geheel wordt. Hoeveel wervels vastgezet moeten worden, is per persoon verschillend. Na de operatie lig je ongeveer een week in het ziekenhuis. Daarna mag je meestal thuis verder revalideren. Je rug is waarschijnlijk een stuk rechter geworden. Het litteken is in het begin rood en kan wat dik zijn, maar dat wordt na verloop van tijd een stuk minder. Het kan zelfs zijn dat je het litteken na een paar jaar niet eens meer ziet. Natuurlijk doet een operatie pijn. Maar in het ziekenhuis werken mensen die jou op allerlei mogelijke manieren zullen helpen om de tijd door te komen. Je krijgt voldoende pijnstillers en begeleiding van mensen die er verstand van hebben. Meestal is het zo dat je na de operatie een half jaar tot een jaar niet mag sporten. Dit is omdat je rug tijd nodig heeft om te herstellen, en de botstukjes goed kunnen vastgroeien. Hoe lang het duurt voordat je alles weer kunt, verschilt per persoon. Sommige scoliosepatiënten kunnen na vier weken alweer naar school, anderen doen daar langer over. En dat is natuurlijk helemaal niet erg.

 

Braces

Niet iedereen krijgt dezelfde brace. Meer infomatie over braces is te lezen in de folder Bracebehandeling.

 

Een brace zit vooral in het begin niet lekker, maar je raakt er aan gewend. Het kan zijn dat je de brace onder je kleding ziet zitten. Als je dat vervelend vindt, dan kun je met de juiste trucjes een heleboel oplossen. Denk bijvoorbeeld aan sjaaltjes, vesten of een leuke ketting die de aandacht afleidt. Je hoeft de brace gelukkig niet voor altijd te dragen. Zodra je bent uitgegroeid, mag je ‘m in de prullenbak gooien of aan de waslijn hangen!

 

Hoe gaat het later?

Net zoals bij de brace en de operatie, verschilt het nogal per persoon hoe een scoliose zich ontwikkelt. Sommige mensen hebben nooit ergens last van, terwijl anderen wel pijn kunnen hebben. Het is lastig om de toekomst te voorspellen. Het enige dat je kunt doen, is goed voor jezelf zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van sport, gezond eten, oefeningen doen of therapie.