Wat is scoliose?

Scoliose is, kort gezegd, een kromme rug. Als je scoliose hebt, kromt je wervelkolom (rug) naar de zijkant, waardoor één of twee bochten ontstaan. De wervelkolom draait meestal ook om haar as en zo ontstaat een bochel.

 

Scoliose kan ontstaan door een genetische afwijking, of door een spier- of zenuwziekte. In veruit de meeste gevallen is de oorzaak van scoliose echter onbekend. Dan heb je dus gewoon een beetje pech. Er zijn wel factoren waarvan vermoed wordt dat ze een rol spelen bij het ontstaan van scoliose. Als je ene been langer is dan je andere been, bijvoorbeeld. Of als je wervels een andere vorm hebben dan ze zouden moeten hebben. Maar waarom de één wel scoliose krijgt en de ander niet, dat is nog niet bekend. Gelukkig wordt er wel onderzoek naar gedaan.

 

De ene persoon heeft meer last van zijn of haar scoliose dan de ander. Sommige patiënten hebben helemaal geen pijn, anderen kunnen hun rug minder goed bewegen of hebben last met ademhalen. Bijna alle patiënten vinden het vervelend dat hun rug er anders uitziet dan die van anderen.

 

Om te zorgen dat je rug rechter wordt of in elk geval niet meer gaat krommen, zijn er verschillende behandelingen.