Wervelingen Herfst 2008

Het herfstnummer heeft als thema: ‘scoliosebehandeling in de Sint Maartenskliniek.

Scoliosebehandeling in de Sint Maartenskliniek

De zorg rondom – en tijdens – een scolioseoperatie

Om meer te weten te komen over scoliosebehandeling in de Sint Maartenskliniek hielden wij een vraaggesprek met orthopedisch chirurg dr. M. (Marinus) de Kleuver. Sinds 2007 is De Kleuver directeur van het orthopediecentrum van de Sint Maartenskliniek, waar hij sinds 1994 werkzaam is. Hij studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Leiden en volgde zijn opleiding tot orthopedisch chirurg in het UMC Sint Radboud en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Omdat De Kleuver sinds 2006 lid is van de Raad van Advies van de Vereniging van scoliosepatiënten, vond de redactie het tijd worden voor een nadere kennismaking.

Het belang van ruggenmergbewaking tijdens operaties aan de wervelkolom

Sinds 1997 wordt in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen ruggenmergbewaking standaard toegepast bij alle wervelkolomoperaties. De Maartenskliniek vindt het zo belangrijk, dat er niet wordt geopereerd als die bewaking er niet is. Wij spraken met de anesthesieassistenten Ilona Rácz en Bert Polak die de ruggenmergbewaking uitvoeren. Zij werken onder de supervisie van neurofysioloog dr. Louis Journée. Ook hij nam deel aan het gesprek. Wij spraken over de vraag wat ruggenmergbewaking is, waarom het zo belangrijk is tijdens scolioseoperaties en welke nieuwe ontwikkelingen er zijn.

Oproep UMC Utrecht

Voor een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van adolescente idiopathische scoliose (AIS) is het UMC Utrecht op zoek naar biologische ouders, jonger dan 50 jaar, die een kind hebben met bewezen progressieve AIS (Cobb hoek groter dan 30 graden, of inmiddels geopereerd). Beide ouders hebben zelf geen scoliose.

Geschiedenis van de anesthesie

Wat is anesthesie?
Het vak anesthesie is een relatief jong maar veelzijdig vak. Serieuze anesthesie wordt pas sinds de jaren vijftig beoefend. Een van de hoofdtaken binnen de anesthesie is het verdoven van operatiepatiënten tijdens hun verblijf op de operatiekamer. Daarnaast omvat de anesthesie taken zoals de (chronische) pijnbestrijding, de intensive care en de preoperatieve screening.

Shift-therapie: wat is dat precies?

Door shift-therapie wordt voorkomen dat je rug nog schever groeit.
‘Shift’ betekent in het Nederlands ‘schuiven’. De bedoeling bij het shiften is dat de borstkas, afhankelijk van de vorm van scoliose, zijwaarts schuift naar links of naar rechts. Waaruit bestaat de shifttherapie? Voor wie is die bedoeld en wat is het verloop? Belangrijk is ook te weten wat je ervan kunt verwachten.

Wat is een goede zithouding?

We rijden met de auto naar het werk, zitten de hele dag achter een computer of bureau en ontspannen ons ’s avonds in een luie stoel. De rechtopstaande mens is een zittend exemplaar geworden. Maar, de mens is niet gemaakt om vele uren per dag (stil) te zitten. Regelmatig bewegen is een ‘must’. En dat geldt voor jong én oud. In dit herfstnummer focussen we op het onderwerp zitten. Het tweede deel over de werkplekinrichting staat in het winternummer 2008-2009.

Nieuwe actieve leden stellen zich voor

In dit nummer stellen de nieuwe ledenadministrateur en de nieuwe webmaster zichzelf voor.

Van de voorzitter

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Diagnose scoliose

Een autobiografisch verhaal over de enorme impact die een ernstige scoliose op een mensenleven heeft.

Een scoliose, nou en? Maar wat, als je van je vijftiende tot en met je eenentwintigste drie scolioseoperaties moet ondergaan met pijn, heel veel pijn na de operaties? Wat doet dit met iemands leven? En wat als je van je twaalfde tot en met je vijftiende in een opvallend korset moet lopen? Nou en? Het zal je hele verdere leven beïnvloeden in alles wat je om je heen hoort, ziet en doet. En de pijn zal altijd blijven...

De brievenbus

Ingezonden brief over het belang van shift-therapie.

Nieuwe regeling compensatie meerkosten – wat kunt u verwachten?

Bron: CG-Raad – juni 2008
Er gaat veel veranderen op het gebied van compensatie van meerkosten door ziekte of handicap. Tot nu toe is daarvoor de regeling Buitengewone Uitgaven (BU) van kracht. Via deze fiscale regeling krijgen chronisch zieken en gehandicapten (een deel van) hun meerkosten terug van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2009 gaat de oude regeling verdwijnen. Er komt een nieuwe regeling die chronisch zieken en gehandicapten tegemoetkomt in hun meerkosten.

Welder: nieuwe naam voor Breed Platform Verzekerden & WerkHet burgerservicenummer (BSN) in de zorg

Vanaf 1 juni 2008 gebruiken zorgaanbieders, indicatieorganen en zorgverzekeraars uw burgerservicenummer (BSN). Op die datum is de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg (Wbsn-z) in werking getreden.

Invoering Elektronisch Patiëntendossier (EPD)

In het najaar van 2008 start de invoering van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Via dit systeem worden gegevens van patiënten op een landelijk netwerk digitaal bewaard.

Voor u gelezen

(met nieuws en actualiteiten)

Hoera, ons ‘probleem’ is zichtbaar

(column Wervelwindje)

Symboliek bij Thomas Mann

(culturele bijdrage)

Inhoud Werveldingen 4YOU!

De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor de jeugd:

  • Als ik later groot ben (over studiekeuze)
  • Ik ben meer dan een rug!
  • Je mag best een hemdje aanhouden bij het maken van een röntgenfoto!
  • Wanneer vertel je het?
  • De vraag van vandaag
  • Handvest Kind en Ziekenhuis (bron: www.kindenziekenhuis.nl)


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Geschiedenis van de anesthesie
www.anesthesie.denplaza.nl

De brievenbus: Shift-therapie
www.maartenskliniek.nl

Nieuwe regeling compensatie meerkosten
www.cg-raad.nl
www.minvws.nl

Welder: nieuwe naam BPV&W
www.weldergroep.nl

Het burgerservicenummer in de zorg (BSN)
www.bprbzk.nl

Invoering Elektronisch Patiëntendossier (EPD) in de zorg
www.min.vws.nl

Voor u gelezen:
www.regelhulp.nl
www.postbus51.nl
www.minvws.nl
www.maartenskliniek.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.