Wervelingen Herfst 2013

Het herfstnummer heeft als thema ‘scolioseoperaties bij volwassenen’.

Meer ouderen met wervelkolomproblemen
In het Universitair Medisch Centrum Utrecht worden regelmatig scolioseoperaties bij volwassenen uitgevoerd. Om meer te weten te komen over de ontstaanswijze van scoliose bij volwassenen, over de klachten die een scoliose op oudere leeftijd kan veroorzaken en over de behandelwijze gingen we op gesprek bij een van de wervelkolomchirurgen in het UMCU, prof. dr. F.C. Öner.

Operatiemethodes van midden vorige eeuw tot nu
Sinds midden vorige eeuw zijn vele scolioseoperaties verricht. De manier waarop is echter door de jaren heen sterk veranderd. Was 50 jaar geleden de tijd dat iemand in het ziekenhuis moest herstellen vijf maanden, tegenwoordig is dit in veel gevallen teruggebracht tot een week. Er werden nieuwe methoden ontwikkeld en operatietechnieken werden aangepast.

Een rug vol ijzerwerk
Interview met een vrouw die al haar hele leven kampt met rugpijn en die al vele operaties achter de rug heeft. Hoe ze daarmee omgaat, vertelt ze aan een van onze redactieleden.

Ziektekostenverzekering

Geslaagd scoliosecafé
Een van onze leden vertelt hoe hij en zijn echtgenote het scoliosecafé hebben ervaren dat in mei jl. na afloop van de algemene ledenvergadering werd gehouden in Breukelen. Hij eindigt met de woorden: “Bij een volgend scoliosecafé zeker weer van de partij, want door je ervaringen met andere lotgenoten te delen, worden we allemaal een stukje wijzer.”

In gesprek met een lotgenoot
De redactie ging op bezoek bij een oudere dame bij wie drie jaar geleden scoliose werd ontdekt. Ze heeft echter al veel langer pijnklachten, maar doet er alles aan om in conditie te blijven. Zij vertelt dat ze veel baat heeft gehad aan de bezoeken aan het scoliosecafé van de vereniging en was graag bereid haar verhaal te vertellen in Wervelingen.

Aanpassingen.nl weet raad
Toen Marc Vermeulen als fysiotherapeut werkte, kwam hij regelmatig in aanraking met patiënten met ernstige lichamelijke handicaps. ‘Ik zag mensen worstelen’ vertelt hij, ‘en in gedachten was ik dan bezig met het vinden van een oplossing.’ Hij ging de opleiding Bewegingstechnologie doen, waar hij leerde hoe je een lichamelijk probleem kunt vertalen naar een technische oplossing. Hij is daar goed in geworden en heeft al heel wat patiënten geholpen. De redactie zocht hem op in zijn kantoor/werkplaats in Den Haag.

Implantaten en detectiepoortjes
Wat als je een inwendige prothese of implantaat hebt en het alarm gaat af als je op het vliegveld door het detectiepoortje loopt?

Veranderingen binnen de zorg
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt uitgevoerd door de gemeenten en vormt samen met de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Zorgverzekeringswet (Zvw) het zorgstelsel in Nederland. Met de komst van de decentralisatie van de AWBZ zal er een aantal veranderingen optreden binnen de zorg. Hoe is de zorg nu geregeld en wat gaat er veranderen in de nabije toekomst?

Wat moet een scoliosepatiënt met Wmo?
Mensen met een zorgvraag krijgen de komende jaren veel met hun gemeente te maken. Niet alleen omdat gemeenten straks verantwoordelijk worden voor een deel van de langdurige zorg. Maar ook omdat er een verschuiving plaatsvindt: minder nadruk op zorg en meer aandacht voor welzijn.

Nieuwe vrijwilligers stellen zich voor

Van het bestuur
De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Oproep: word het nieuwe gezicht van de vereniging!
Heb je scoliose en vind je het leuk om een van de gezichten van de vereniging te worden? Meld je dan nu aan voor onze fotoshoot! Kijk voor meer informatie elders op deze site.

Gezocht: ledenadministrateur
Kijk voor nadere informatie bij ‘vacatures’ op deze website.

Resultaten enquête volwassenen
Medio september 2012 voerde de vereniging een enquête uit onder volwassen scoliosepatiënten. Deze enquête werd vorig jaar meegezonden in het herfstnummer van Wervelingen en online gepubliceerd op de website en Facebookpagina.

Verdunnen of uitvergroten
(Culturele bijdrage)

Inhoud Werveldingen4YOU!

De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor jongeren:

  • Tips voor school als je scoliose hebt
  • Met Joëlle gaat het weer ontzettend goed na haar operatie
  • Hoera, geslaagd!
  • Studiekeuze en scoliose
  • Martine vertelt over haar scolioseoperatie


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Aanpassingen.nl weet raad
www.aanpassingen.nl
www.ehlers-danlos.nl

Wat moet een scoliosepatiënt met Wmo?
Handreiking Wmo-loket (Word)
Handreiking Wmo-loket (pdf)


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.