Wervelingen Herfst 2014

Inhoud Wervelingen herfst 2014

In het herfstnummer wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen.

 

Kinder Scoliose Festival

De multidisciplinaire benadering van scoliose in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

 

Op 4 juni jl. organiseerde het OLVG in Amsterdam voor het eerst een symposium over de multidisciplinaire benadering van scoliose voor huisartsen, fysio- en oefentherapeuten uit Amsterdam en omstreken. De redactie was erbij om uitgebreid verslag te doen van deze dag.

 

Waarom uitdagingen zo goed voor je zijn

Ervaringsverhaal van een van de redactieleden van Wervelingen over het volbrengen van een zwemtocht van 6 km over de Lek.

 

Voor u gelezen:

• Artsen moeten leren luisteren naar patiënt

• Lidmaatschap patiëntenverenigingen

 

Hulpmiddelen kunnen tot steun zijn bij rugklachten

Het aannemen van een goede houding, zowel tijdens het zitten als bij het uitvoeren van werkzaamheden, is van groot belang om rugklachten te voorkomen - of te verminderen. De in dit artikel genoemde hulpmiddelen kunnen ondersteuning bieden aan mensen met rugklachten.

 

Erik laat zich niet kisten

Wat de Ziekte van Scheuermann aanricht in het leven van een gezonde jongen.

 

Interview met een man die zich eind 2013 aanmeldde als lid van de Vereniging van scoliosepatiënten. Hij heeft dan al tien jaar zoveel pijn gehad en zoveel meegemaakt, dat hij op zoek is naar lotgenoten, mensen die hem begrijpen en met wie hij op gelijk niveau kan praten over zijn vele ongemakken.

 

Van het bestuur

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

 

Genoeg gesprekstof tijdens Scoliosecafé

Het was een gezellige drukte tijdens het Scoliosecafé op 24 mei. Verschillende jongeren met (of zonder) hun ouders en een aantal volwassenen/ouderen waren naar Amersfoort afgereisd om met deelgenoten te praten en ervaringen te delen tijdens het vierde Scoliosecafé dat onze vereniging organiseerde.

 

Even voorstellen: nieuw redactielid

 

Landelijke themabijeenkomst ‘Rug en Werk’ op zaterdag 1 november in Amersfoort

In het kader van samenwerking met andere patiëntenverenigingen organisereert de Vereniging van scoliosepatiënten deze themamiddag samen met de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten ‘De Wervelkolom’. Zie de info onze website.

 

Kom ook naar het Scoliosecafé

Zaterdag 4 oktober is er weer een Scoliosecafé, deze keer in Eindhoven. U komt toch ook? Kijk voor meer info op onze website.

 

International Scoliosis Awareness Day

De Vereniging van scoliosepatiënten organiseerde op 28 juni 2014 voor de eerste keer International Scoliosis Awareness Day (ISAD). Doelstelling voor deze dag was om scoliose zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, de kennis over scoliose te vergroten, begrip te kweken voor scoliosepatiënten en hen te steunen. Ook in Engeland, Amerika, Duitsland en Zwitserland werd ISAD georganiseerd. De dag wordt gesteund door de Scoliosis Research Society (SRS). In Amerika stond zelfs een hele maand in het teken van scoliose.

 

Arbeidsparticipatie chronisch zieken kan veel beter!

Scoliose en de Arbeidsparticipatietool

 

De Vereniging van scoliosepatiënten heeft samen met 13 andere patiëntenverenigingen de Arbeidsparticipatietool ontwikkeld. Doel van deze internet-tool is behulpzaam te zijn bij het bespreekbaar maken van scoliose op de werkvloer, een goed beeld te geven van scoliose in relatie tot werk en de positie van werknemers met scoliose te versterken. De tool helpt bij de communicatie tussen werknemer, collega’s en de werkgever en is opgenomen op onze website.

 

 

 

Inhoud Werveldingen4YOU!

 

De artikelen in dit speciale katern voor jongeren:

  • Tips & Tricks: ‘Back to school…’
  • ‘Ik heb lang niet zoveel pijn meer als voor mijn operatie’ (interview)
  • Volgende keer gaan we weer naar het Scoliosecafé, jullie ook?
  • Beroemdheden met scoliose
  • Apps4you

 

 

 

Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

 

www.olvg.nl

www.zorgwijzer.nl

www.meycare.com/page14/ (hulpmiddelen)

www.arbeidsparticipatietool.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.