Wervelingen Lente 2008

Het lentenummer heeft als thema: ‘scolioseteam Maastricht UMC+'.

Redactioneel

Vacature WEBMASTER

Scolioseteam Maastricht UMC+ voor het voetlicht

De Vereniging van scoliosepatiënten wil de komende tijd aandacht besteden aan de scolioseteams van een aantal academische en reguliere ziekenhuizen in Nederland. Het Maastricht UMC+ bijt het spits af. De redactie ging voor Wervelingen in gesprek met de orthopedisch chirurg, de Physician Assistant en orthopedisch instrumentmaker.

De minimaal invasieve methode bij scoliosechirurgie

Het Maastricht UMC+ (Maastricht Universitair Medisch Centrum) werkt vanaf 2000 met een nieuwe techniek bij scolioseoperaties: de minimaal invasieve methode. Wervelingen sprak met orthopedisch chirurg dr. Lodewijk van Rhijn. Hij past deze methode jaarlijks bij vier tot vijf patiënten toe.

Rug met rare kronkels

(publicatie in Reformatorisch Dagblad d.d. 15-01-2008).
Uitgave van patiëntenvereniging beantwoordt vragen over scoliose.

Aankondiging bijeenkomsten

De Vereniging van scoliosepatiënten organiseert op 13 mei een themabijeenkomst in het UMC-Utrecht (locatie AZU) die gaat over behandeling van scoliose bij ernstig meervoudig beperkte kinderen. Op 4 juni vindt de Algemene Ledenvergadering van de vereniging plaats in Utrecht.

Publicatie scolioseonderzoek in het NRC

N.a.v. deze publicatie in het NRC van 12 januari jl. reageert het bestuur van de Vereniging van scoliosepatiënten middels een ingezonden brief.

Van de voorzitter

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Albert Veldhuizen, orthopedisch chirurg

Een portret van dr. A. Veldhuizen, orthopedisch chirurg in het UMC Groningen.

Kleine verstoringen… grote gevolgen

Ons zenuwstelsel is een ingenieus besturingssysteem en is verantwoordelijk voor het bewegen en functioneren van het hele lichaam. Daarom zit onze wervelkolom als een soort harnas om al die kwetsbare zenuwen heen. In dit artikel staat geschreven hoe een kleine verstoring aan deze wervelkolom delen van het zenuwstelsel behoorlijk in de war kunnen sturen.

De Europese zorgpas

Waar je liever niet aan denkt als je op vakantie bent, is dat je ziek wordt en aanspraak moet maken op gezondheidszorg. Op zoek naar een ziekenhuis, apotheker of dokter. Taalproblemen komen vaak om de hoek kijken en als je dan ook nog eens de kosten vooruit moet betalen, dan valt je vakantie al gauw in het water. Gelukkig is er sinds 2006 de Europese zorgpas. Officieel heet deze pas de ‘European Health Insurance Card’ (EHIC).

Medstick, uw eigen medische dossier altijd bij de hand

Sinds 2006 kunt u met de Medstick, die de vorm van een creditcard heeft en dus gemakkelijk in de portemonnee meegenomen kan worden, uw eigen medische dossier beheren. Er kunnen op één card meerdere dossiers van diverse personen of zelfs van uw hele gezin op gezet worden. Met één druk op de knop zijn alle gegevens compleet en overzichtelijk naar boven te halen. Een boekje open over deze bijzondere card.

Nieuw boek over scoliose: ‘Scoliose, de meest gestelde vragen

De Vereniging van scoliosepatiënten heeft in november 2007 een uniek boek uitgegeven met veel informatie over scoliose. De uitgave is opgezet in ‘vraag- en antwoordvorm’. Het is daardoor een multifunctionele uitgave en kan worden gelezen als een boek of per onderwerp worden geraadpleegd als naslagwerk. Het boek is een standaardwerk voor patiënten en professionals. Het boek wordt ook voor mensen met een leeshandicap als luisterboek uitgebracht op Daisy cd-rom.

Ouders en de scoliose van hun kind

(ingezonden artikel)Met enige regelmaat lees ik ervaringsverhalen van een vader of moeder over de beleving van scoliose bij zoon of dochter. Deze verhalen zijn vaak nogal emotioneel beladen. Een moeder schrijft bijvoorbeeld vanuit haar eigen perspectief hoe ze denkt dat haar dochter met scoliose omgaat. Ik denk dat dit niet altijd een reëel beeld is. Ouders bekijken de scoliose van hun kind vaak vanuit een heel ander perspectief dan dat het kind zelf doet.

De brievenbus

Ingezonden brieven door lezers van Wervelingen.

Voor u gelezen

Met nieuws en actualiteiten

Onbegrijpelijke rugpijn

Column Wervelwindje

Nieuw in Wervelingen:

Werveldingen 4YOU!

De speciale kleurenkrant voor de jeugd.

Wauw!

De jeugdpagina’s voor het eerst in kleur! Dat betekent een nieuw begin, met een gave naam en fijne verhalen, handige tips en nog veel meer.

Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

De Europese zorgpas
www.ehic.info

Medstick

www.medicinfo.nl
www.helpdeskzorg.nl
www.internetvakbond.nl

Voor u gelezen
www.supportbeurs.nl
www.blauwegids.nl
www.toegankelijk.nl
www.dvdchronischziek.nl
www.cg-raad.nl
www.klmtravelclinic.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.