Wervelingen Lente 2009

Het lentenummer heeft als thema: ‘Scoliose en zwangerschap’.

Scoliose en zwangerschap

Het is begrijpelijk dat vrouwen die scoliose hebben zich afvragen of deze beperking problemen geeft bij een zwangerschap. Tal van vragen komen bovendrijven als je zwanger bent. Kun je met een geopereerde scoliose een ruggenprik krijgen? Krijg je meer rugpijn door een zwangerschap? En hoe zit het met de kans dat het kindje ook scoliose krijgt? Wervelingen zet de meest gestelde vragen voor u op een rijtje. De vragen hebben betrekking op een idiopathische scoliose, omdat deze vorm van scoliose het meest voorkomt (idiopathisch betekent dat de oorzaak onbekend is).

Luister goed naar je lichaam, vooral als je zwanger bent…

Interview met Felicette Anches. Zij heeft scoliose en vertrok op 13-jarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland om een operatie aan haar rug te ondergaan. Zij is nu 35 jaar en heeft drie kinderen gekregen. De redactie zocht haar op in Zeist om te weten te komen hoe haar zwangerschappen zijn verlopen. ‘Ik heb geleerd goed naar mijn lichaam te luisteren, ook tijdens mijn drie zwangerschappen’, aldus Felicette.

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Zoals Felicette in het interview aangaf, heeft zij veel baat gehad bij de behandelingen van Anton Luzier, een van de fysiotherapeuten van centrum ‘Rondom’ te Zeist. Daar werken verloskundigen, fysiotherapeuten en podologen samen om vrouwen tijdens en na de zwangerschap zo optimaal mogelijk te begeleiden.

Een baby op komst? Regel het goed!

De komst van een baby zet je leven behoorlijk op z’n kop. Er bestaan uiteenlopende wettelijke verlofregelingen met betrekking tot zwangerschap en ouderschap. Ook zijn er verschillende regels waar je rekening mee moet houden als je betaald werk verricht. In dit artikel wordt hier nader op ingegaan. Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) is uitgebreide informatie te vinden over alle wetten en regelingen die van toepassing zijn op gezin en werk.

Ervaringen met scoliose en zwangerschap

De vorige keer deed de redactie van Wervelingen een oproep om ervaringsverhalen over scoliose en zwangerschap in te sturen. Hier heeft een aantal lezeressen gevolg aan gegeven. In dit verhaal vertelt een vrouw van 30 jaar hoe haar zwangerschap verliep. Zij is vorig jaar moeder geworden van een gezonde dochter.

Zwangerschappen na een Harringtonoperatie

(ervaringsverhaal)

Ook ik vroeg destijds aan mijn behandelend arts of ik ooit wel kinderen kon krijgen als mijn rug eenmaal zou zijn vastgezet. Ik was pas 13, maar vond dit toen blijkbaar al een belangrijk punt. Gelukkig gaf de arts daar een positief antwoord op. En ja hoor, inmiddels weet ik uit ervaring: het kan zeker! Ik heb drie gezonde kinderen gekregen en ik wil door middel van deze ingezonden brief alle lezers/lezeressen van dit blad met een (gecorrigeerde) scoliose met een kinderwens een hart onder de riem steken.

Als een paard in een achtbaan

(ervaringsverhaal over zwangerschap en scoliose)

Als redactielid schreef ik jarenlang stukjes over psychosociale zaken, meestal naar aanleiding van, of cirkelend rond mijn eigen ervaringen. Aan zwangerschapsverhalen heb ik me nooit gewaagd. Het verhaal begint op mijn twaalfde jaar en ik ben inmiddels vijftig, hoog tijd dus.

Mijn verhaal over scoliose en zwangerschap

Ervaringsverhaal van vrouw met scoliose die in augustus 2008 moeder werd van een gezonde dochter.

Van het bestuur

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

UMC St Radboud bezig met inhaalslag wervelkolomchirurgie

Na alle negatieve geluiden over verminderde scoliosezorg in Nederland deze keer een positief bericht uit het UMC St Radboud. Men is daar sinds enige tijd bezig met een inhaalslag op het gebied van de wervelkolomchirurgie. De redactie hield een interview met wervelkolomchirurg dr. A.J.F. (Allard) Hosman (1965).

Backpacken in Australië met een scoliose

In 2008 heeft redactielid Lisette bijna zes maanden in Australië rondgereisd. Na ruim vijf jaar studeren begon zij na te denken over wat zij daarna wilde gaan doen. Al vanaf de middelbare school was ze aan het sparen om ooit naar Australië te gaan. In maart 2008 vertrok zij met een groepsvlucht naar de andere kant van de wereld. Lisette vertelt wat zij allemaal heeft meegemaakt tijdens haar rondreis en hoe dit verliep met haar scoliose.

Altijd onzeker

(column Wervelwindje)

Voor u gelezen

(met nieuws en actualiteiten)

  • Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten
  • Nieuwe uitgave van de brochure ‘Ik heb wat, krijg ik ook wat?’
  • Nieuwe website over uw rechten in de zorg


Boeken

(met informatie over boeken)

Voorlichting: ‘Gewoon een kans’

Jonggehandicapten krijgen te weinig hulp bij het zoeken naar werk. Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Gewoon een kans, ervaringen van jonggehandicapten op de arbeidsmarkt’ dat kenniscentrum Welder heeft gepubliceerd. Daarin zijn ervaringen van werkzoekende en werkende jonggehandicapten verzameld, evenals de belemmeringen die ze daarbij tegenkomen.

Een romantisch verlangen

(culturele bijdrage)

Inhoud Werveldingen 4YOU!

De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor de jeugd:

  • Look on the bright side of life!
  • Mijn scheve Werveldingen (deel 2 van het egoverhaal van een jeugdredactielid)
  • Een held houdt een spreekbeurt
  • Voor jou geprobeerd: kickboksen
  • Mop
  • De mailbox (ingezonden mailtjes van lezers)
  • De vraag van vandaag


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Scoliose en zwangerschap
http://www.rivm.nl/cib/themas/Zwangerschap/index.jsp

Begeleiding tijdens de zwangerschap
www.defysiotherapeut.nl
www.ingridvandeurzen.nl

Een baby op komst? Regel het goed!
www.minvws.nl
www.uwv.nl/particulieren/ziek-of-zwanger

Voor u gelezen
www.veranderingenindezorg.nl
www.cg-raad.nl
www.clientenrechten.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.