Wervelingen Lente 2011

Het lentenummer heeft als thema ‘congenitale (aangeboren) scoliose’.

Congenitale scoliose
Congenitaal betekent: aangeboren. Congenitale scoliose ontstaat door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen, zoals halve wervels of wervels die aan een kant aan elkaar vastgegroeid zijn. Veel congenitale wervelafwijkingen zitten op meer dan één plaats in de wervelkolom. Deze afwijkingen ontstaan tijdens de eerste zes weken van de zwangerschap als het weefsel en de structuur van de wervelkolom worden gevormd. Dat betekent - in tegenstelling tot de idiopathische scoliose - dat ze bij de geboorte al aanwezig zijn. Een oorzaak is bijna nooit bekend.

Sem is een vechtertje...
Klimmen, klauteren, springen en languit op de grond liggen, spelend met zijn legotrein. De driejarige Sem doet het allemaal. Een levendige spring-in-het-veld. En toch … hij is anders dan zijn leeftijdgenootjes. Zijn vader Ronald en moeder Diana spreken openhartig over de geboorte van Sem, zoals het nu met hem gaat en denken geregeld aan zijn toekomst. Hoe zou die eruit zien?

In gesprek met de wervelkolomspecialisten van het Erasmus MC-Sophia
“Hoe jonger de kinderen hoe terughoudender we zijn met de behandeling”

In het Erasmus MC-Sophia komen veel scoliosepatiënten uit zuidwest-Nederland. Het Sophia Kinderziekenhuis is het oudste kinderziekenhuis van Nederland en orthopedisch chirurgen F.C. (Frans) van Biezen en L.W.L. (Luuk) de Klerk zijn er de wervelkolomspecialisten. Een gesprek over hun vak en de zorgen rondom de toekomst van de behandeling van scoliose.

Het verhaal van Pleunie...
Ze gaat naar school, neemt rijles en doet hier en daar een fotoshoot. En o ja, Pleunie Verheijen (18) heeft ook nog een aangeboren scoliose. Ondanks dat het haar leven beperkt, zou je het bijna vergeten.

Van het bestuur
De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Screening op scoliose in Nederland: stand van zaken 2010
In december 2010 is het rapport ‘Screening op scoliose in Nederland: stand van zaken 2010' gereed gekomen. Het rapport is het derde rapport dat tot stand is gekomen in het kader van het door de Vereniging van scoliosepatiënten in 2009 gestarte project ‘Scoliosezorg moet beter’. Zowel dit rapport als de andere twee rapporten (‘Behandeling scoliosepatiënten ziekenhuizen 2008’ en ‘Algemene kwaliteitscriteria behandeling scoliose’) zijn te vinden op de website van de vereniging.

Idiopathische scoliose, hoe komt dat?
“Scoliose wordt heel duidelijk gezien als een rotatieafwijking in de wervelkolom”

Op een zaterdag in februari waren de actieve leden van onze vereniging uitgenodigd in het UMC Utrecht, waar orthopedisch chirurg Prof. dr. R.M. Castelein vertelde over de  theorieën die er bestaan over het ontstaan van idiopathische scoliose en wat de conclusies zijn van onderzoek dat hiernaar wordt gedaan in het UMCU.

Onbegrip wordt begrijpen...
Bijdrage van een van onze redactieleden over de scoliose van haar dochter..

Op bezoek bij Revalidatiecentrum De Hoogstraat
Omdat we meer wilden weten over de behandeling van kinderen met neuromusculaire scoliose brachten twee van onze redactieleden in februari een bezoek aan revalidatiecentrum De Hoogstraat en Orthopedietechniek De Hoogstraat in Utrecht. Neuromusculaire scoliose is niet aangeboren, maar ontstaat door een spierziekte. Onze bijzondere belangstelling ging uit naar de toepassing van de ‘Soft Body Jacket’ bij kinderen met een spierziekte. We vonden orthopedisch technoloog Leo Beersma en kinderrevalidatiearts Dorien Medema bereid daar iets meer over te vertellen.

Geen onverdeeld genoegen
Column Wervelwindje

Protocol: levert u hier uw hersenen maar in
Ingezonden stukje over de betekenis van een protocollaire behandeling.

Medelijden en zelfmedelijden: twee kanten van dezelfde medaille?
Culturele bijdrage

Inhoud Werveldingen 4YOU!
De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor jongeren:

  • Gezegdes die met de rug te maken hebben.
  • Een leven lang scoliose... Lieve weet niet beter.
  • Scoliose polsbandjes vinden gretig aftrek.
  • “Mevrouw”.
  • Gespot op het web: www.opeigenbenen.nu.
  • Kledingtips


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Sem is een vechtertje (VACTERL-associatie)
www.erfelijkheid.nl

Op bezoek bij Revalidatiecentrum De Hoogstraat
www.dehoogstraat.nl
www.amerpoort.nl/locaties/de-blauwe-vogel.html
www.mee.nl
www.reinaerde.nl
www.mytylschoolutrecht.nl
www.zonnehuizen.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.