Wervelingen Lente 2012

Het lentenummer heeft als thema ‘scoliose, meer dan een scheve rug’.

Grootste probleem bij de behandeling is het vol te houden
Interview met klinisch pedagoog en GZ-psycholoog Antoinette Berkelbach van der Sprenkel-Goudswaard (1953). Zij werkt al 32 jaar met veel plezier in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis op de afdeling kindergeneeskunde en vertelt over het belang van goede begeleiding van - en voorlichting aan - kinderen met scoliose en hun ouders.

Als bij je kind scoliose wordt ontdekt...
Het is een grote schok als je te horen krijgt dat je kind scoliose heeft. Je vraagt je af of je iets niet goed hebt gedaan en maakt jezelf verwijten. Gelukkig is dat niet nodig want niemand weet waardoor scoliose ontstaat, op een neuromusculaire scoliose of een enkele aangeboren vorm na. Wat kunt u doen om uw kind te helpen in het omgaan met scoliose?

Feiten over scoliose
Wat is scoliose?
Het woord scoliose is afgeleid van het Griekse woord ‘skolios’ dat ‘krom’ betekent. Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom (ruggengraat). Kort gezegd: een kromme rug. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. Daarnaast draait bij scoliose de wervelkolom om haar as. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd.

De impact van een scolioseoperatie
Renske en haar moeder Paula vertellen hoe zij deze periode hebben beleefd

Boekennieuws
Informatie over twee nieuw verschenen boeken. Titels zijn: ‘Rechtop in de wind’ (een verhaal over een leven met scoliose door Marie-José van Dijk) en ‘Ogen van mijn moeder’ (door Els van Swol).

Hoe verberg ik mijn scoliose? Vraag het aan de style advisor!
Voor veel mensen met scoliose is het lastig om kleding te kiezen waarmee de scoliose zo min mogelijk opvalt. Niet alles wat in de winkel hangt zal u flatteren; sommige kleding zal de scoliose juist accentueren. Met de tips en trucs uit dit artikel in uw achterhoofd kunt u lekker gaan shoppen, terwijl uw scoliose zo veel mogelijk wordt verhuld.

Kan manuele therapie helpen bij rugklachten?
Advies van de manueel therapeut: ‘Blijf zoveel mogelijk in beweging’

“Een scoliose is meer dan een scheve rug. Dat weten wij scoliosepatiënten als geen ander. Het houdt niet op bij een operatie of behandeling met een brace. Je moet er je hele leven rekening mee houden en vooral bij het ouder worden geeft zo’n rug toch wel problemen. Als ik meer last krijg, kan ik gelukkig terecht bij manueel therapeut Erwin Dirkse van den Heuvel. Na een paar behandelingen kan ik er meestal weer even tegen”, aldus de schrijfster van dit artikel.

"Ik ben een soort ANWB voor aangepast sporten"
"Voor iedereen zijn er sportmogelijkheden", zegt consulent aangepast sporten Els Duijn. Els bemant het sportloket in Utrecht voor mensen met een lichamelijke functiebeperking of chronische aandoening. Hoe vind je die geschikte sport? Elke provincie heeft een provinciale sportraad, die sportconsulenten voor aangepast sporten in dienst heeft. Zij kunnen hulp bieden. Duijn: “Als iemand met je mee kan denken over mogelijkheden die leuk zijn of het minst vervelend, werkt dat vaak het beste.”

Osteopathie staat in Nederland nog in de kinderschoenen
‘Behandeling is gericht op het beweeglijk houden van het lichaam want: wat niet beweegt gaat vastzitten’

Interview met osteopaat Ronald Hanschen. Osteopathie doet denken aan de manuele therapie, maar volgens Ronald is het werken met de handen de enige overeenkomst. Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Osteopathie is een behandelvorm die zich richt op de beweging van het lichaam en op de bewegingen in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.

It Fits werkt aan oplossingen zonder beperkingen
Brainstormen met directeur Joost Gulikers

Om iets aan de weet te komen over aangepaste kleding en hulpmiddelen bracht de redactie een bezoek aan het bedrijf It Fits. Dit bedrijf staat voor innovatieve, humane oplossingen in de zorg, voor kwaliteit en veiligheid en steeds meer voor kennis, educatie en consultancy. It Fits heeft een brede klantenkring en heeft zich tot eerste winstgevende bedrijf in de sector ontwikkeld in de nu bijna 25 jaar van zijn bestaan. Klein begonnen met één naaister, uitgegroeid tot een modern, ruim bedrijf met een unieke aanpak. It Fits levert aan ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, verstandelijk gehandicaptenzorg, psychiatrische ziekenhuizen en penitentiaire instellingen. De hoofdlijnen in de productie zijn, alternatieven voor fixatie, vrijheidsbeperkende maatregelen, valletsel-valpreventie, kleding voor rolstoelgebruikers en verpleeg- en revalidatieartikelen.

Actief zijn bij de Vereniging van scoliosepatiënten
...verrijkend voor jezelf en goed voor een ander... Wij zijn op zoek naar u!

Sofie werd geboren met scoliose
Haar moeder vertelt...

Bij de meeste mensen ontstaat scoliose vanaf hun tiende jaar en wordt het ontdekt in de periode daarna, bijvoorbeeld bij controle door een schoolarts. Dit wordt idiopatische scoliose genoemd, wat betekent dat de oorzaak niet bekend is. Bij Sofie gaat het om congenitale (aangeboren) scoliose en die vorm is veel zeldzamer. Dit verhaal gaat over de ervaring van Sofie en haar ouders met congenitale scoliose.

Passende kleding doet je scoliose vergeten!
Een studente Bewegingstechnologie vertelt over haar stageplekken, waarvan het gevolg was dat ze beter in staat is goede kleding te maken én te dragen met haar scheve rug. Ze volgt ook een opleiding aan de modevakschool en wil graag andere mensen met scoliose gaan helpen die moeite hebben met het vinden van goede kleding.

Voor u gelezen:

  • Online magazine over actuele zorgthema’s
  • AMC neemt geen nieuwe scoliosepatiënten meer aan


De gevoelens van ouders
Column Wervelwindje

Het oplichtende gezicht
Culturele bijdrage

Van het bestuur
De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Aankondiging Algemene Ledenvergadering en verhoging contributie in 2012

Even voorstellen: nieuw redactielid

Inhoud Werveldingen 4YOU!
De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor jongeren:

  • Ik ben blij dat mijn operatie zo snel heeft kunnen gebeuren!
  • Janita is een echte doorzetter! (Interview met meisje dat een brace draagt).
  • Zit het weer niet goed… (kledingtips).
  • Voor het eerst op wintersport in Oostenrijk!
  • Gespot op het web: www.emma-atwork.nl


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:
De impact van een scolioseoperatie http://renskescoliose.blogspot.com
Hoe verberg ik mijn scoliose? http://www.wefashion.com/?menu=promotions#/nl-NL/style-advisor
Ik ben een soort ANWB voor aangepast sporten www.dehoogstraat.nl
Osteopathie staat in Nederland nog in de kinderschoenen www.osteopathie.nl
It Fits werkt aan oplossingen zonder beperkingen www.it-fits.nl
Passende kleding doet je scoliose vergeten www.prismapasbustes.com en www.prevomaatwerk.nl
Voor u gelezen www.zorgzine.npcf.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.