Wervelingen Lente 2014

Inhoud Wervelingen lente 2014

In het lentenummer wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen.

 

Oorzaak en gevolg van Osteoporose - Wat kunt u doen om het risico te verkleinen?

Er is de afgelopen jaren veel geschreven over osteoporose (botontkalking) en ook op het internet is veel informatie over dit onderwerp vinden, maar de medische informatie gepubliceerd op het internet is niet altijd juist. Een website die momenteel aan patiënten wordt geadviseerd is www.thuisarts.nl. De informatie uit dit artikel komt grotendeels van deze website.

 

Het belang van voeding en vitaminen (interview)

Een visie vanuit de complementaire geneeskunde

 

Katharina Deutsch werkte vier jaar als arts in het ziekenhuis, en vervolgens 10 jaar als huisarts. Uit onvrede over de korte behandeltijd die ze voor haar cliënten had, schoolde ze zich bij en nu is ze natuurarts/-orthomoleculair arts. Ze heeft een goedlopende praktijk voor Integrale geneeskunde, Natuurgeneeskunde en Orthomoleculaire geneeskunde in Huizen (N-H).


‘Ik kan alles, heb een normaal lichaam, alleen is mijn rug een beetje scheef’

Interview met een rugbyspeelster van 24 bij wie op haar 13e tijdens de gymles op de middelbare school scoliose werd geconstateerd. Dit vormde echter geen enkele belemmering voor haar latere sportcarrière. Zij speelt op het hoogste niveau rugby en traint 30 uur in de week om in 2016 met het Nederlands Team Rugby Sevens op de Olympische Spelen in Rio te staan.

 

Romporthese steun en toeverlaat

‘Romporthese is écht functioneel en geeft meer zelfvertrouwen’

 

Interview met een vrouw van 69 jaar, een opgewekte en energieke blondine. Toch schuilt er achter deze pittige uitstraling een langdurige en pijnlijke ziektegeschiedenis. Tijdens het Scoliosecafé in Zwolle vorig jaar vertelde zij over de romporthese die haar drie jaar geleden werd aangemeten bij Prevoo Maatwerk en Advies in Maastricht. Ze is daar erg tevreden over en wil dat graag kenbaar maken aan medepatiënten.

 

De brievenbus

De redactie ontving een ingezonden stuk van een scoliosepatiënte die veel baat heeft bij Yoga-oefeningen.

 

You can do it!! (ervaringsverhaal)

‘Laat je niet tegenhouden door je scoliose maar ga vol voor datgene wat je wilt bereiken’

 

Dit is een uitspraak van een vrouw van 20. Bij haar werd 17 jaar geleden ontdekt dat ze scoliose heeft. Ze vertelt over haar scoliose en de behandelingen die ze heeft ondergaan, zoals vele jaren bracetherapie en twee operaties. Haar rug is van onder tot boven vastgezet maar ondanks dat is het haar na veel training gelukt in juni 2013 een triathlon uit te lopen.

 

Landelijke spinaalregistratie ter verbetering kwaliteit wervelkolomchirurgie

Dutch Spine Surgery Registry van start gegaan  

 

Op 16 december 2013 is de Dutch Spine Surgery Registry (DSSR) van start gegaan. Doel van het register is om de kwaliteit van de wervelkolomchirurgie (rug en nek chirurgie) te verbeteren. Daarom worden in dit register anoniem de uitkomsten van patiënten die een rugoperatie hebben ondergaan verzameld. Met de verzamelde data krijgen de artsen en hun beroepsgroepen (neurochirurgie en orthopedische wervelkolomchirurgie) inzicht in de kwaliteit van hun eigen zorg én die van hun collega’s. Het is reeds bewezen (onder andere in Zweden) dat van deze zogenoemde spiegelinformatie artsen veel kunnen leren om de kwaliteit van de behandelingen te verbeteren, en tevens patiënten beter kunnen informeren over de voor en nadelen van operaties aan de rug.

 

Revolutionaire operatie: magnetisch uitschuifbare correctiestaaf aangebracht in vergroeide rug

In het UMC Utrecht is voor het eerst is in Nederland bij een kind met een ernstige aangeboren vergroeiing van de ruggengraat (ook wel scoliose genoemd) een magnetisch uitschuifbare correctiestaaf ingebracht. Deze staaf kan met behulp van een afstandsbediening langer worden gemaakt wanneer het kind groeit. Hierdoor zijn vervolgoperaties waarbij telkens een langere staaf wordt ingebracht – tot voor kort vaak onvermijdelijk – in de meeste gevallen niet meer nodig.

 

Voor u gelezen

  • Jeugdarts gaat rechtstreeks verwijzen naar specialist.
  • Moet ik me zorgen maken om de ‘gameboyrug’?

 

Van het bestuur

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

 

Actief zijn bij de Vereniging van scoliosepatiënten (vacatures)

Verrijkend voor jezelf en goed voor een ander…

 

Even voorstellen

Onze nieuwe ledenadministrateur

 

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering

 

Er komt weer een Scoliosecafé! Op zaterdag 24 mei in Amersfoort.

 

Leed hoort bij het leven (column)

 

Oproep

 

Scoliose en zwangerschap in volgende Wervelingen

In het zomernummer van Wervelingen gaan we aandacht besteden aan scoliose en zwangerschap. We zijn benieuwd naar ervaringsverhalen over dit onderwerp. Niet alleen over de zwangerschap en de bevalling, maar ook over de periode erna. Hoe ging het toen uw kinderen groter (en zwaarder) werden? Heeft u tips en adviezen voor vrouwen met scoliose, laat het ons dan weten.

 

In de lente van 2009 brachten we ook een themanummer uit over scoliose en zwangerschap. Daarin stonden een paar verhalen van vrouwen die toen net een baby hadden gekregen. We zouden het leuk vinden om te horen hoe het verder is gegaan. Dus als u deze oproep leest, kunt u reageren via het e-mailadres van de redactie: wervelingen@scoliose.nl.

 

 

 

Inhoud Werveldingen4YOU!

 

De artikelen in dit speciale katern voor jongeren:

  • Tips & Tricks: deel je ervaringen met anderen (oproep)
  • Leven met scoliose (over een meisje dat een scolioseoperatie moet ondergaan)
  • Dikke pech… (over staafbreuk na een scolioseoperatie)
  • Staafbreuk komt gelukkig weinig voor (aldus prof. dr. L. van Rhijn, lid van de Raad van Advies van onze vereniging)
  • Van ziekenhuis naar vakantie vieren in Amerika in 365 dagen
  • Apps4you (nieuwe rubriek)

 

 

Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

 

www.thuisarts.nl

www.mbog.nl

www.avig.nl

www.prevoomaatwerk.nl

www.dssr.clinicalaudit.nl

www.umcu.nl/nieuws


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.