Wervelingen Winter 2010/2011

Het winternummer heeft als thema ‘scoliose en pijn’.

Pijn? Daar is vaak iets aan te doen
Verslag van de bijeenkomst over scoliose en pijn op 2 oktober 2010 in Utrecht.

Artsen zijn er nog altijd van overtuigd dat scoliose op zich geen pijn hoeft te geven. Toch denken een heleboel patiënten daar anders over. Voor de bijeenkomst over pijn afgelopen oktober kwamen zoveel aanmeldingen binnen dat er zelfs mensen op de reservelijst werden gezet. Drs. Jessica Wegener hield een interessant verhaal over pijnbestrijding. Zij is als anesthesioloog/pijnbestrijder werkzaam in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het AMC in Amsterdam. (Hier kunt u de presentatie downloaden.)

Wat is pijn?
Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Pijn is een noodzakelijk waarschuwingssignaal dat ons erop attent maakt dat er ergens iets niet goed gaat en dat ons er voor behoedt om risico's te lopen. Pijn is een onplezierige sensorische en/of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging. Ergens in het lichaam is een verwonding of dreigt er een te ontstaan. Soms ontstaat pijn echter ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak.

Leven in het teken van scoliose en pijn
Interview met beeldend kunstenares Eva Elbaum, bij wie het leven voor een groot wordt beheerst door haar scoliose. Zowel letterlijk als figuurlijk. Sinds een jaar of twaalf houdt ze zich bezig met schilderen en beeldhouwen. Opvallend is dat bij haar beeldhouwwerken veelal hetzelfde thema naar voren komt: een vrouwentorso met een kromme rug.

Aankondiging algemene voorlichtingsbijeenkomst
Op 16 maart van 19.30 – 22.00 uur vindt in de Isala Klinieken te Zwolle een voorlichtingsbijeenkomst plaats over scoliose en de behandeling ervan.

Nieuwe behandelmethode bij patiënten met rugpijn is zeer veelbelovend
Veel mensen die chronische rugpijn hebben na een operatie, kunnen daarvan in de toekomst waarschijnlijk worden verlost. De resultaten van een unieke wetenschappelijke pilotstudie in het Pijnbehandelcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Sliedrecht zijn ronduit veelbelovend, aldus Ismail Gültuna, één van de betrokken anesthesiologen.

Jubileumdag 2011
Vooraankondiging van het 30-jarig jubileumfeest op zaterdag 8 oktober 2011.

Pijn beheerst mijn leven en maakt mij doodmoe
Interview met een scoliosepatiënte die al twintig jaar lang, dag in dag uit en nacht in nacht uit leeft met onhoudbare pijnen. Van alles heeft ze geprobeerd. En als er een middel of therapie hielp, dan was het slechts tijdelijk. Nu heeft ze haar hoop gevestigd op pijnbestrijding door neuromodulatie. In een ziekenhuis bij haar in de buurt is een nieuwe methode ontwikkeld die een aanvulling is op de bestaande neuromodulatiebehandeling. Een laatste strohalm waar ze zich aan vasthoudt, want inmiddels is ze moe én moedeloos van het altijd maar pijn hebben. In december ging ze onder het mes. De redactie sprak drie weken voor de opname over haar leven met pijn.

Omgaan met pijn als je scoliose hebt
Een scoliosepatiënte vertelt over haar ervaring met manuele therapie volgens de Utrechtse School, de Methode Van der Bijl.“

Het afgelopen jaar is voor mij een heel speciale ervaring geweest wat mijn rug betreft. Van het niet meer kunnen lopen tot het functioneren zonder pijnmedicatie. Dit heeft mij er toe gezet om mijn verhaal te schrijven om zo misschien meer mensen met scoliose te kunnen helpen.”

Boeken over pijn en pijnbestrijding
De redactie van Wervelingen ging op Internet op zoek naar boeken die over pijn en pijbestrijding gaan.

Van het bestuur
De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Dringend bestuursleden gezocht
De vereniging is dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden. Aanmelden kan via de website of per e-mail: bestuur@scoliose.nl.

Meer comfort met de nieuwe Boston nachtbrace
In november reisde de redactie af naar Nijmegen voor een interview met orthopedisch instrumentmaker Joanne Evers van de Pom (Prothese en orthesemakerij). De Pom is onderdeel van de Sint Maartenskliniek en ligt direct naast de kliniek. De hoofdreden van ons bezoek was de nieuwe Boston nachtbrace die sinds begin april in productie is genomen. De modules voor de ‘Boston Scoliosis Night Brace’, zoals de officiële naam luidt, worden geleverd door Basko Healthcare. De nachtbrace wordt voor de behandeling van progressieve scoliose vanaf 20ᵒ ingezet en zorgt voor een overcorrectie van de primaire kromming.

Proefpatiënt bij de opleiding Maitland (manuele therapie)
Een ervaringsverhaal van een van onze redactieleden

“Al een tijd wilde ik eens manuele therapie ‘uitproberen’, omdat ik er zoveel positieve verhalen over had gehoord. Ik was altijd huiverig voor het ‘kraken’, bang dat het te agressief zou zijn, dat men iets zou beschadigen. Ook had ik het idee dat het 'iets alternatiefs' was. Totdat ik tegen een oproep aanliep van de opleiding Maitland, een masteropleiding van de Hogeschool van Utrecht; men was op zoek naar proefpatiënten. Een prachtige kans om eens kennis te maken met manuele therapie.”

Waarom Maitland therapie bij scoliose?
De redactie in gesprek met fysiotherapeut Elly Hengeveld, coördinator van de opleiding Manuele Therapie Maitland Concept.

Scoliosepatiënten worden meestal doorverwezen naar een Cesar- of Mensendiecktherapeut. Daar leer je door te oefenen een betere houding aan, je leert beter te bewegen en je krijgt sterkere spieren. Is Maitlandtherapie bedoeld in plaats van Cesar- of Mensendiecktherapie, of als aanvulling op deze oefentherapieën?

Oefentherapie bij scoliose
Ingezonden artikel door de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM)

De oefentherapeut Cesar of Mensendieck behandelt patiënten met een scoliose op verwijzing van de specialist of de huisarts. De oefentherapeutische behandeling van een scoliose bestaat uit het actief oefenen en het versterken van spieren. Aangezien een scoliose vaak gepaard gaat met een verkeerd houdings- en bewegingspatroon wordt hier door de oefentherapeut veel aandacht aan geschonken. Een optimale houding heeft als doel de toename van de scoliose te beperken. De oefentherapeut geeft ook advies, informatie, steun en begeleiding bij het leren omgaan met de scoliose.

De oefentherapeut interviewde een meisje van 15 jaar over pijn en scoliose
Een meisje met scoliose vertelt over haar ervaringen met Cesartherapie en wat het voor haar betekent in het dagelijkse leven.

Wij hebben ook een ‘rug’ in onze hersenen en zenuwbanen
Oliver Sacks beschrijft in zijn boek ‘Een been om op te staan’ zijn ervaring met zijn gebroken been. Een tijdje heeft hij het gevoel dat zijn been ‘niet van hem’ is. Het is een vreemd, raar ding dat niet aanvoelt als spieren en vlees en waarvan hij zonder te kijken niet weet waar het is en dat ook niet doet wat hij wil. De schrijfster van dit artikel betrekt dit verschijnsel op haar (scoliose)rug.

De brievenbus:
Eigen schuld, dikke bult?
Een reactie op een artikel uit de vorige Wervelingen met aansluitend een antwoord daarop van de schrijver van dat artikel.

Omgaan
Weblog van een van onze redactieleden.

Voor u gelezen:

 • Onafhankelijke informatie over hulpmiddelen op kiesBeter.nl.
 • Regelhulp.nl wijst u de weg.
 • NPCF presenteert nieuwe patiëntveiligheidskaart ‘zorg voor een actueel medicatieoverzicht’.


Inlevingsvermogen
Column Wervelwindje

Pijn als vloek en zegen
Culturele bijdrage

Inhoud Werveldingen 4YOU!
De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor jongeren:

 • De vraag van vandaag (over het gebruik van donorbot bij scolioseoperaties).
 • Jubileumdag 2011.
 • Wij komen de jeugdredactie versterken! (Eline en Lieve stellen zichzelf voor).
 • Heb je pijn? Neem eens een kijkje op www.ikvoelpijn.nl.
 • Ik zou er alles voor over hebben als die domme schroeven eruit konden.
 • Scoliose-DVD.
 • Scoliose-polsbandje te koop op onze website!
 • Snap jij dat nou?


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Wat is pijn?
www.pijn-hoop.nl
www.nvvr.nl
www.werkendlichaam.nl/
www.neuromodulatie.com
http://pijn.startkabel.nl/
http://pijn.startpagina.nl/

Boeken over pijn en pijnbestrijding
www.swpbook.com
www.bol.com.nl
www.bruna.nl
www.stichtingseptember.nl

Meer comfort met de nieuwe Boston nachtbrace
www.basko.com
www.pomnijmegen.com

Voor u gelezen:
www.kiesbeter.nl
www.regelhulp.nl
www.npcf.nl
www.mijnzorgveilig.nl
www.vilans.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.