Wervelingen Zomer 2008

Het zomernummer heeft als thema: ‘scolioseteam UMC Utrecht.

Het scolioseteam van het UMC Utrecht

In het lentenummer van 2008 stond het scolioseteam van het Maastricht UMC+ in the picture. Deze keer is het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) aan de beurt. De redactie sprak met prof. dr. R.M. Castelein, orthopedisch chirurg, en de heer P. Festen, physician assistant van de afdeling orthopedie.

UMC Utrecht doet onderzoek naar het ontstaan van scoliose

Het zou mooi zijn als in de toekomst voorspeld kan worden hoeveel graden een bocht gaat worden, zodat er veel eerder en minder ingrijpend geopereerd kan worden.In het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van scoliose, in samenwerking met het Instituut voor Biomechanica van prof. Skalli in Parijs, de VU Amsterdam en het instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Prof. dr. R.M. Castelein, orthopedisch chirurg en leider van dit onderzoek, geeft een toelichting over het lopende onderzoek en het belang daarvan voor het verkrijgen van meer duidelijkheid over het vraagstuk waarom iemand scoliose ontwikkelt.

De rol van de kinderarts bij de behandeling van scoliose bij kinderen met een ernstige meervoudige beperking

Een vraaggesprek met kinderarts/intensivist dr. B.C.M.S. Timmers-Raaijmaakers. Dr. Timmers-Raaijmaakers studeerde geneeskunde in Nijmegen en volgde daar ook haar opleiding tot kinderarts. Zij is als kinderarts/intensivist verbonden aan het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht.

Themabijeenkomst ‘behandeling van scoliose bij ernstig meervoudig beperkte kinderen

De orthopedische benadering bij neuromusculaire ziektenVeel ouders en verzorgenden van een kind met ernstige meervoudige beperkingen (EMB-kinderen) hebben te maken met vragen en onduidelijkheden als dit kind een scoliose ontwikkelt. Voor de vereniging was dat reden om op 13 mei jl. in het AZU in Utrecht een themabijeenkomst te organiseren. Inleidingen werden verzorgd door orthopedisch chirurg dr. J.E.H. Pruijs, verbonden aan het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis, ergotherapeut Agnes van der Lei, werkzaam bij Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel en kinderfysiotherapeut Maarten Jen Hong Li, voorheen werkzaam bij De Blauwe Vogel.

Balanstherapie – waar een bal al niet goed voor is…

In het kader van de nadere kennismaking met de leden van de Raad van Advies, toog een van de redactieleden op 14 april jl. naar Wassenaar voor een interview met BALanstherapeut Solvejg Dunnewolt. Het wordt een interessante ontmoeting en na afloop zijn we een hoop informatie rijker. Het interview met haar wordt gevolgd door een ervaringsverhaal van Eline Ossevoort. Zij komt al jarenlang bij Solvejg over de vloer.

Verknocht aan mijn bal – het verhaal van Eline Ossevoort, 23 jaar

Een interview met Eline Ossevoort. Vanaf haar 14e jaar brengt ze regelmatig een bezoek aan Solvejg Dunnewolt. In dit gesprek vertelt ze dat zij gelooft in (de filosofie achter) de BALanstherapie en dat ze verknocht is aan haar bal.

Van de voorzitter

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Leren omgaan met scoliose, hoe doe je dat?

Een scoliose hebben is een gegeven. Wellicht is het alleen te zien aan de rug, mogelijk heb je er last of hinder van. Daar moet je mee leren leven. Gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?Er is een relatief nieuwe vorm van therapie: Acceptance and Commitment Therapy. ACT is een vorm van cognitieve gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. In ACT wordt mensen geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden (zoals bijvoorbeeld hun eigen gedrag) in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Dit impliceert een acceptatiegerichte houding ten opzichte van deze emoties en gedachten. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

Van Amstelveen naar Afrika, met scoliose

Het verhaal van Robyn van der Heide (uit de tv-serie ‘Van Amstelveen naar Afrika’) over haar scoliose en de operatie die ze eind 2006 onderging in Nederland.

Valys, een prettig alternatief

Wilt u ook een gezellig dagje uit of op familiebezoek, maar heeft u een mobiliteitsbeperking? Voor de korte afstanden bestaat bijvoorbeeld de Regiotaxi of OV-taxi. Maar voor de lange, bovenregionale uitstapjes biedt Valys een oplossing. Valys is het landelijke vervoersysteem voor mensen met een handicap en chronisch zieken die niet over eigen vervoer beschikken. En…het werkt heel simpel!

Ondergoed M’brace in productie

In 2006 stond in het lentenummer van Wervelingen het verhaal van Maaike van den Berk, die als afstudeerproject speciaal ondergoed voor onder een brace had ontworpen. Het verhaal heeft een positief vervolg gekregen zoals in deze Wervelingen valt te lezen.

Vooraankondiging themabijeenkomst

De Vereniging van scoliosepatiënten organiseert op zaterdag 1 november 2008 in Utrecht een themabijeenkomst over ‘De behandeling van scoliose bij volwassenen’.

Groepsdruk

Column Wervelwindje

Voor u gelezen

Met nieuws en actualiteiten

‘Traces de mémoire’ – sporen van herinnering

Culturele bijdrage

Inhoud Werveldingen 4YOU!

In deze speciale kleurenkrant voor de jeugd kun je lezen over:

  • kledingtips
  • lotgevalletjes
  • brace-art
  • scoli-bowlen
  • de vraag van vandaag
  • schoolbrochure ‘Mijn kronkel heet scoliose’
  • spreekwoorden en een mopje


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Behandeling van scoliose bij ernstig meervoudig beperkte kinderen
www.amerpoort.nl

BALanstherapie

www.balans-therapie.nl

Van Amstelveen naar Afrika, met scoliose

www.mukambi.com

Valys, een prettig alternatief

www.valys.nl

Ondergoed M’brace in productie

www.mbrace.nu

Voor u gelezen

www.eengoedhulpmiddel.nl
http://www.npcf.nl/?id=716
www.consumentendezorg.nl
www.lareb.nl
www.chronischziek.nl
www.waskraag.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.