Wervelingen Zomer 2009

Het zomernummer heeft als thema: ‘de ziekte van Scheuermann’.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis van een of meer borstwervels, waardoor een kromming ontstaat in het bovenste gedeelte van de rug. Wat heeft het voor gevolgen als je deze ziekte hebt en wat kan er aan gedaan worden? Wervelingen zet het voor u op een rijtje.

Behandeling van de ziekte van Scheuermann

Om meer te weten te komen over de behandeling van de ziekte van Scheuermann bracht de redactie eind mei een bezoek aan dr. A. van Ooij. Deze orthopedisch chirurg heeft jaren geleden een proefschrift geschreven over de ziekte van Scheuermann en alle vormen van (hyper)kyfose. Van Ooij heeft jarenlang in het academisch ziekenhuis Maastricht gewerkt. Vorig jaar is hij overgestapt naar het VieCuri Medisch Centrum in Venlo waar hij zich bezighoudt met wervelkolomchirurgie en algemene orthopedie. Voor een aantal uren heeft hij ook nog een aanstelling in het azM.

Oproep aan brace-lotgenootjes

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in april jl. kreeg de vereniging het verzoek om eens iets te organiseren voor jonge kinderen tot een jaar of 10 die een brace dragen. Door middel van deze oproep wil de vereniging onderzoeken of hier voldoende belangstelling voor bestaat. Denkt u dat uw kind behoefte heeft aan contact met lotgenootjes die ook een brace dragen dan kunt u een reactie te sturen naar wervelingen@scoliose.nl.

De ervaringen van een Scheuermannpatiënte

Een van de redactieleden van Wervelingen interviewde een vrouw met de ziekte van Scheuermann. In 1995 onderging ze een operatie. Ook al had ze zonder operatie misschien wel kunnen werken, ze zou zo weer voor de operatie kiezen: “Omdat ik nu niet krom door het leven ga.” Ze vertelt over de behandeling van haar Scheuermann, en hoe ze uiteindelijk leerde omgaan met de beperkingen die haar rug met zich meebrengt.

Oefentherapie Cesar & Mensendieck bij de ziekte van Scheuermann en kyfose

Bij de ziekte van Scheuermann dreigt de borstwervelkolom, onder invloed van afwijkingen aan de wervels, zich in een kromme houding te ontwikkelen. Oefentherapie Cesar en Mensendieck richt zich op het corrigeren van de houdingen en bewegingen in het dagelijks leven en het spiergebruik.

Orthopedisch chirurg dr. H.J.A Kruls geniet van pensioen

De laatste jaren is een aantal scoliosespecialisten van de ‘oude garde’ langzamerhand aan de pensioengerechtigde leeftijd toegekomen. Zij hebben het vak nog geleerd van de pioniers op het gebied van scoliosebehandeling, in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zo ook orthopedisch chirurg Hein Kruls (1944), die eind april met pensioen ging, na jarenlang vele scoliosepatiënten te hebben behandeld in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Van het bestuur

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Back-talk.dag

Net als twee jaar geleden gaat de vereniging een ‘Back-talk.dag’ organiseren voor jongeren met scoliose en hun ouders. Betrokkenen en overige leden zijn ook welkom. Het wordt een dag om met elkaar te praten en te lachen en ervaringen uit te wisselen. Noteer de datum alvast: zaterdag 21 november. Plaats: Nemo in Amsterdam. Met o.a. een modeworkshop door Dyanne Beekman! Meer info over het programma in de volgende Wervelingen. Kijk ook regelmatig op: www.scoliose.nl.

Symposium over scoliose in het azM

Op 27 maart jl. organiseerde de afdeling orthopedie van het academisch ziekenhuis Maastricht een symposium over scoliose. De redactie doet uitgebreid verslag van deze bijzonder interessante bijeenkomst.

Scoliose, wat nu?

Tijdens de landelijke bijeenkomst van de vereniging op 4 april jl. in Utrecht sprak prof. dr. Lodewijk van Rhijn boeiend over de diagnostiek, behandeling en onderzoek bij idiopathische scoliose. In zijn onderzoeken naar scoliose richt hij zich vooral op de ontwikkeling van een scoliose. Wat beïnvloedt de vorm, gaat een scoliose over naar een andere vorm, waarom en hoe gebeurt dat? Welke bocht moet het accent krijgen bij een operatie en waarom? Van Rhijn lichtte het de aanwezigen op een heldere en aansprekende manier toe.

Diagnose scoliose – de Lumbale Columnotomie (slot)

Slot van het autobiografische verhaal van een vrouw met een ernstige scoliose, die in het verleden meerdere operaties heeft ondergaan. In dit laatste deel vertelt ze over haar laatste operatie. Deel 1 en 2 verschenen in het herfst- en winternummer 2008.“Mijn laatste operatie is achter de rug en ik ben er beter uitgekomen dan ik had durven hopen. Maar... mijn hemel, wat is het mentaal zwaar en wat leef ik iedere dag met een weemoed, een beklemmend gevoel en terugblikken naar het verleden. De arts die mij geopereerd heeft, waarschuwde mij hiervoor met de woorden: “Je komt na de operatie in een emotionele achtbaan terecht.”

De brievenbus

Met een reactie op scoliose en zwangerschap en een reactie op vacuümverlossingen.

Vraagteken, uitroepteken...

(culturele bijdrage)

Oproep:

De redactie is op zoek naar scoliosepatiënten (en betrokkenen) die op enigerlei wijze creatieve of muzikale activiteiten ontplooien die een relatie hebben met scoliose. We denken daarbij aan mensen die goed zijn in (strip)tekenen, schilderen, beeldhouwen, gedichten of muziek schrijven of een muziekinstrument bespelen. Misschien zit er een mooi verhaal in voor Wervelingen, dus we nodigen u uit om te reageren: wervelingen@scoliose.nl.

Inhoud Werveldingen 4YOU!

De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor de jeugd:

  • Zomertips
  • Oproepje
  • Dennis eindelijk verlost van pijn. De jeugdredactie sprak met een jongen over de problemen met zijn rug. Hij heeft de ziekte van Scheuermann en werd daar een aantal maanden geleden aan geopereerd.
  • Indrukwekkend India (deel 1). Een van de jeugdredactieleden vertelt over haar indrukwekkende reis naar India.
  • De mailbox (ingezonden mailtjes van lezers)
  • Mop
  • De vraag van vandaag: Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven
  • na mijn operatie?


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

De ziekte van Scheuermann
http://www.maartenskliniek.nl/behandelingen/operaties/rug/

Oefentherapie Cesar en Mensdendieck bij de ziekte van Scheuermann en kyfose

www.oefentherapeut.nl
www.oefentherapeut.info


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.