Wervelingen Zomer 2011

Het zomernummer heeft als thema ‘scoliose en biomedische wetenschap’.

Biomedische technologie biedt veel mogelijkheden om scoliosebehandeling te verbeteren
“Het allerbelangrijkste bij een operatie is behoud van functionaliteit”

Professor dr. Lodewijk van Rhijn is orthopedisch chirurg, hoofd afdeling Orthopedie en bijzonder Hoogleraar Orthopedische Biotechnologie bij het Maastricht UMC+. De dag is nog vers als Lodewijk van Rhijn aan tafel plaatsneemt, de Brace 2000 in de hand (door zijn team ontwikkeld), intussen vertellend over deze brace en over de visites die hij net achter de rug heeft. Vervolgens laat hij zich bestoken met vragen over het thema van deze Wervelingen. Het gesprek wordt een stoomcursus ‘biotechnologie in de praktijk’.

Wat is BMT?
BMT staat voor Biomedische Technologie en is een verzamelterm van nieuwe ontwikkelingen in zowel de biomedische wetenschap als in de technologie. Het slaat dus op de raakgebieden tussen beide disciplines. Biomedische technologie heeft daarom raakvlakken met verschillende technische disciplines, zoals natuurkunde, werktuigbouwkunde, scheikunde, elektrotechniek, informatica, fysiologie en biologie. In sommige opzichten is het menselijk lichaam te vergelijken met een machine, soms zelfs een zeer geavanceerde: het lichaam herstelt zich en past zich aan de omstandigheden.

Het Anna Fonds houdt onderzoek in beweging
Orthopedie kan niet zonder research

Daarom subsidieert Stichting Anna Fonds|NOREF (Nederlands Orthopedisch Research en Educatie Fonds) sinds 1990 (jonge) onderzoekers bij hun research naar afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsstelsel, bij hun proefschrift en bij hun buitenlandse onderzoeksstage.Scoliose is interessant raadsel voor onderzoekers
Anna Fonds steunt onderzoek naar scoliose

Toen het Universitair Medisch Centrum Utrecht een paar jaar geleden een aanvraag deed bij het Anna Fonds om onderzoek naar scoliose financieel te ondersteunen, werd dat door het fonds van harte gehonoreerd. De onderzoeksgroep - onder supervisie van prof. dr. R.M.  Castelein - kon daarmee snel aan de slag. Voor Wervelingen vertelt onderzoeker drs. M. (Michiel) M.A. Janssen over zijn interesse in orthopedie en scoliose.

Een kwestie van balans...
Balanshandhaving en looppatronen bij meisjes met idiopathische scoliose voor en na chirurgische correctie nader onderzocht

In de Sint Maartenskliniek in Nijmegen wordt onderzoek gedaan naar de veranderingen in het lopen en staan die optreden na een chirurgische correctie van de wervelkolom bij meisjes met een idiopathische scoliose. Doel van het onderzoek is te kijken of er postoperatief een verbetering optreedt in de balanshandhaving en het looppatroon bij deze meisjes. Bewegingswetenschapper Janneke Schimmel, MSc geeft uitleg over het doel en de opzet van het onderzoek.

Een betere techniek om scoliose te corrigeren
(Artikel met toestemming overgenomen uit jaarverslag 2010 Technologiestichting SMT)

Scoliose is een driedimensionale vervorming van de wervelkolom en komt het meest voor in meisjes in hun adolescentie. Op de rug gezien vertoont de wervelkolom geen rechte lijn maar een C- of S-curve. Ook zijn de wervels om de lengte-as van de wervelkolom geroteerd. Als de scoliose steeds erger wordt en er niets aan wordt gedaan, is het levensbedreigend. Vitale organen, zoals longen en hart komen namelijk ernstig in de verdrukking.

Van het bestuur
De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Factsheets kwaliteitscriteria scoliose per ziekenhuis openbaar
De Vereniging van scoliosepatiënten heeft afgelopen mei factsheets met gegevens over 2010 op haar website geplaatst, waardoor patiënten inzicht krijgen in de naleving van de ‘Algemene kwaliteitscriteria behandeling scoliose’ door ziekenhuizen. De kwaliteitscriteria bevatten normen voor de behandeling van scoliose en zijn in 2010 vastgesteld.

Even voorstellen: nieuw bestuurslid

‘Verdraaid lastig’... als je scoliose hebt
Dit is de titel van de voorlichtings-DVD over scoliose die in oktober wordt uitgebracht ter gelegenheid van de viering van het 30-jarig jubileum van onze vereniging. In april vond voor een aantal genodigden de première plaats van deze DVD en onze voorzitter vertelt hoe hij deze middag heeft beleefd.

Scoliose en haar behandeling
Op 16 maart jl. vond in de Isala Klinieken in Zwolle een algemene voorlichtingsbijeenkomst plaats over scoliose. Spreker deze avond was orthopedisch chirurg dr. A. (Adriaan) K. Mostert, die een presentatie hield over scoliose en haar behandeling.

Vereniging van scoliosepatiënten bestaat 30 jaar!
U komt toch ook naar de jubileumviering op 8 oktober?

Vallen verleden tijd
Tijdens de jubileumdag op 8 oktober wordt een workshop valpreventie en valtraining gegeven. Om erachter te komen wat dit precies inhoudt toog de redactie naar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen voor een interview met de bewegingswetenschappers die de workshop gaan houden, dr. Brenda Groen en dr. Ellen Smulders.Uit onderzoek blijkt dat ouderen meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Zo'n val heeft nogal eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. Daarom heeft de Sint Maartenskliniek het valpreventieprogramma 'Vallen verleden tijd' voor ouderen ontwikkeld en onderzocht hoe effectief het programma is.

Het vrouwenlichaam, bron van inspiratie door de eeuwen heen...
(ingezonden stuk)

Een van de meest beroemde vrouwen in de wereld van de kunst is Mona Lisa. Ontegenzeglijk een prachtige vrouw, maar haar beeltenis is ook  boeiend omdat zij iets laat zien over het schoonheidsideaal van die tijd.  Is het u wel eens opgevallen, dat ze geen wenkbrauwen heeft? Was dat om haar een hoger voorhoofd te geven?  Hoeveel is er al gespeculeerd en geschreven over haar beroemde glimlach. Zou ze haar mond gesloten houden omdat ze lelijke tanden heeft? Er zijn zelfs thrillers geschreven, waarin zij een belangrijke rol speelt.

Motiveren kun je leren (boekbespreking)

Karin vertelt over de scolioseoperatie van haar dochter
We zijn nu één week verder. De operatie is nu bijna twee weken geleden. De wond heelt fantastisch (en jeukt! waardoor ze obstinaat wordt). Het lopen gaat van heel erg langzaam naar steeds snellere stappen. Het in bed komen wordt wat makkelijker en ook draaien in bed gaat wat beter. Ze heeft wel veel pijn in haar lijf. Haar linkerschouder is beurs. Die heeft het meest te lijden gehad. De bovenste bochel in haar lijf was aan de rechterkant en meteen de grootste. Een afwijking van ruim 75 graden. Nu die bijna verdwenen is, worden alle spieren aan de andere kant wakker gemaakt.

Voor u gelezen:

  • Positie van de cliënt versterkt met nieuwe wet
  • Mailen met de huisarts heeft de toekomst
  • Test rugimplantaat op varkens


Massage
Column Wervelwindje

Het lege ik...
Culturele bijdrage

Inhoud Werveldingen 4YOU!
De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor jongeren:

  • Afscheid van twee kanjers van de jeugdredactie
  • Oproep: wie weet een naam voor de jongerenpagina van onze website?
  • Een rare kronkel minder, nu de rest nog...
  • Oma & Oma nemen afscheid
  • AH & concerten
  • Gespot op het web: www.sevendays.nl
  • 30! Jij komt toch ook naar het jubileum?


Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Anna Fonds houdt onderzoek in beweging
www.annafonds.nl

Vallen verleden tijd
www.vallenverledentijd.nl

Het vrouwenlichaam, bron van inspiratie door de eeuwen heen
www.galerielucart.com
www.amede.nl

Voor u gelezen
www.rijksoverheid.nl
www.consumentendezorg.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.