Wervelingen Zomer 2013

Het zomernummer heeft als thema ‘scoliose en vakantie’.


Erop uit met de schuit!

Barbara en Hans zochten meer comfort en ontdekten het cruisen

Barbara de Vos ging dertien jaar geleden door haar rug. Letterlijk, want in een paar dagen tijd vormde zich een bocht van 55 graden. Die is inmiddels toegenomen tot 65 graden. Reizen en trekken met de auto werd te inspannend. Maar daar hebben zij en haar man iets op gevonden.


Naar Londen met een rolstoel: hoe doe je dat?

Een gezellig avondje uit eten, een dagje uit of een reis naar het buitenland klinkt iedereen goed in de oren en mij ook. Alleen maak ik gebruik van een rolstoel en dat geeft toch net een andere draai aan een dagje uit. Met een rolstoel kom je in situaties terecht waar de meeste mensen nooit bij stilstaan omdat ze voor hen de normaalste zaak van de wereld zijn. Zo bots je met een rolstoel vaak overal tegenop.

Er zijn vele manieren om Parijs te verkennen…
Maar wat is de beste manier voor mensen met rugklachten?

Parijs. De stad van de liefde, croissants, Edith Piaf en de Eiffeltoren. Een stad waar je nooit op uitgekeken raakt en waar telkens weer nieuwe straatjes opduiken. Kortom, hier zult u zich niet snel vervelen. Maar helaas heeft het flaneren door een stad waar zoveel te zien is ook zo zijn nadelen. Voor menigeen zal het een herkenbare situatie zijn: na een dag lopen verlang je alleen nog maar naar een goed bed om de rugpijn wat te verzachten.


Ik ga op reis en neem mee: een passende rugzak

In de Wervelingen van herfst 2012 stelde iemand een vraag over hoe ze toch aan een goede rugzak moet komen om in de bergen te wandelen als je een scoliose hebt. Dat vond ik nou zo’n leuke vraag!

Vrouwen pakken koffers overvol!
Uit onderzoek van een Engelse reisagent van enige tijd geleden bleek dat vrouwen meer kleding meenemen dan mannen.

Zon met mate!
Nu het bijna zomer is en we ons meer aan de zon blootstellen, is het gevaar van verbranding van de huid aanwezig. In de media wordt regelmatig aandacht besteed aan en gewaarschuwd voor teveel zon op je huid. Het aantal gevallen van huidkanker laat namelijk de laatste jaren een stijgende lijn zien. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het zit met het risico van teveel straling door de zon en de invloed van de zon op littekens.

Gezond op reis
Tips en adviezen om uw vakantie gezond door te brengen.

Wat neem ik mee op vakantie?
Ooit, meer dan 40 jaar geleden, was dat een rugzak van 15 kilo. Zo’n ouderwets, vormeloos geval van canvas met leren riempjes. Toen had ik nog geen last van mijn rug, anders was ik er nooit aan begonnen!

Zorgeloos op vakantie
U wilt graag op vakantie en heeft behoefte aan zorg op uw vakantieadres? Dan zijn er verschillende mogelijkheden bij diverse aanbieders.

Rechten voor reizigers
Mensen met een handicap of chronische ziekte moeten net als ieder ander behandeld worden. Dat is vastgelegd in de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). De wet geldt op het gebied van wonen, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Sinds kort geldt de wet ook voor het openbaar vervoer.

Grote belangstelling voor informatieve bijeenkomst over scoliose
Op een mooie lentedag in april worden we in het pas geopende auditorium van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwelkomd voor de landelijke informatiebijeenkomst over scoliose. Het wordt een geslaagde middag waarbij een team van deskundigen uit de Sint Maartenskliniek de meer dan honderd aanwezigen veel heeft kunnen leren over scoliose en de behandeling daarvan.

Chronische aandoening CIAP
In de vorige uitgave van Wervelingen stond een ingezonden brief van een lezeres met idiopathische scoliose en de aandoening Chronische idiopathische axonale polyneuropathie (CIAP). De briefschrijfster vroeg zich af of er een relatie bestond tussen scoliose en deze aandoening. De redactie ging op onderzoek.


Hoe komt het dat ik zo slecht kan hardlopen?

Interview met Chris van Beek, fysio- en manueel therapeut.

Recent heb ik, 51 jaar oud, tennisles genomen. In 1993 ben ik geopereerd, waarbij de rug vanaf de zesde wervel in de bovenrug (T6) tot de vierde wervel in de onderrug (L4) is vastgezet. Omdat mijn algemene conditie ook verbetering behoefde, deed ik mee met de conditietraining van de tennisvereniging. Wij begonnen natuurlijk met een paar rondjes hardlopen en dat bleek niet mee te vallen: ik liep als een oude krant.


De brievenbus

Ingezonden brief over medicijnen mee op reis.

Veel veranderd in de afgelopen 20 jaar…
(column Wervelwindje)

Symposium over scoliose voor fysio- en oefentherapeuten
Op 22 februari jl. organiseerde de afdeling Orthopedie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (MUMC) een symposium over scoliose voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten.

Van het bestuur
De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

Even voorstellen: nieuw redactielid

Gevraagd: coördinator redactie

Voor u gelezen:

 • Verzekerde wil zien wat de dokter declareert
 • Brochure over solliciteren
 • Brochure over scolioseoperatie bij kinderen

 

De omgekeerde wereld
(Culturele bijdrage)

Inhoud Werveldingen4YOU!

 • De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor jongeren:
  Gespot op het web
 • ‘Vertel mensen in je omgeving wat er aan de hand is…’ (Ilona interviewt Marit over haar scoliose en brace)
 • Scoliose in het buitenland: de Curvy Girls
 • Ideaal brace-vakantieland: Noorwegen
 • Mijn spreekbeurt over scoliose ging supergoed!
 • Fitness en paardrijden: kan dat met een scoliose?

Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.