Wervelingen Zomer 2014

Inhoud Wervelingen zomer 2014

In het zomernummer wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen.

 

Scoliose en zwangerschap

In 2009 stond in de lente-editie van Wervelingen een artikel over idiopathische scoliose en zwangerschap. Inmiddels is er weer een nieuwe groep van vrouwelijke scoliosepatiënten die de leeftijd bereikt hebben waarop zij gaan denken aan het krijgen van kinderen. Doordat het een onderwerp is dat tal van vragen oproept bij vrouwen die scoliose hebben, schenkt de redactie nogmaals aandacht aan dit onderwerp. We zetten voor u de meest gestelde vragen (zoals beschreven in 2009) op een rijtje, aangevuld met de huidige inzichten verkregen uit recent onderzoek.

 

Voor het mooi? (column)

 

“Ik heb het mooiste beroep van de wereld”

Interview met een verloskundige. De redactie bracht een bezoek aan verloskundigenpraktijk Witsenkade in Amsterdam om meer te weten te komen over zwangerschap, met name bij vrouwen die een scoliose hebben.

 

Informatieve bijeenkomst in het Sophia Kinderziekenhuis

De belangstelling was groot voor de voorlichtingsbijeenkomst over idiopathische en neuromusculaire scoliose op 15 maart jl. in het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. De zaal was volledig bezet, tot genoegen van de sprekers, orthopedisch chirurgen dr. L.W.L. (Luuk) de Klerk, dr. F.C. (Frans) van Biezen en Byong Schreur, orthopedisch instrumentmaker. Een verslag.

 

De brievenbus

Met ingezonden brieven en e-mails van leden.

 

Een oma met een ‘lastige rug’ (ingezonden verhaal)

 

Haptonomie en zwangerschap

De redactie in gesprek met haptonoom Peter van Soest die vele jaren ouders en hun ongeboren kind begeleidde. Vrouwen met rugproblemen vragen zich vaak af of hun lichaam een zwangerschap kan dragen. Dit interview gaat echter niet over medische aspecten, maar over het gevoelsleven. Onzekerheid en angst maken dat de zwangerschap minder vreugdevol ervaren wordt, dat de ontwikkeling van het affectieve contact tussen ouders en kind niet goed verloopt.

 

“Er is niets mooiers dan met mensen werken en te zien dat ze hun kracht ontdekken!”

Persoonlijk leiderschap door fysieke bewustwording

 

Karin Karis is de oprichter van Ki to Change. De redactie zocht haar op om meer te weten te komen over de door haar ontwikkelde methode voor training en coaching, gericht op het ontwikkelen van het fysieke bewustzijn.

 

Tevreden met je lichaam

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: wie is de mooiste van het hele land?

 

Waarschijnlijk zal een scoliosepatiënt niet snel zeggen: ‘Ik’. Er zijn mensen die zich er niets van aantrekken, maar ik denk dat de meeste mensen het niet leuk vinden dat ze een scheve rug hebben. Zelf kijk ik ook niet graag in een spiegel naar mijn rug. Dat heeft effect op mijn zelfvertrouwen: ik voel me toch een beetje minder aantrekkelijk dan anderen. De vraag is: is daar wat aan te doen, zeker voor mensen die erg ontevreden zijn met hun uiterlijk?

 

Voor u gelezen

  • EMB-kinderen en scoliose.
  • Patiënten kiezen de beste app

 

Van het bestuur

De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.

 

Arbeidsparticipatietool Chronisch Zieken

Doel: mensen met een chronische aandoening (zoals scoliose) ondersteunen om zo goed mogelijk met hun aandoening te leven en hen zoveel mogelijk aan het werk te houden of te krijgen

 

Registreer u op de nieuwe website!

In maart van dit jaar hebben wij onze nieuwe website geïntroduceerd, met een speciaal ledengedeelte. Door u te registreren op de website krijgt u toegang tot het ledengedeelte, waarin u zich onder andere kunt aanmelden voor onze bijeenkomsten. Ook is hierin bijvoorbeeld het archief opgenomen van Wervelingen, waarin nummers nog eens digitaal zijn terug te lezen.

 

Nieuwe folders

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe voorlichtingsfolders van de vereniging. Ze komen binnenkort digitaal beschikbaar op onze website. Eerder dit jaar is de nieuwe strooifolder over scoliose uitgekomen. Daarin staat vermeld wat de vereniging zoal doet aan voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging. De strooifolder is gratis te downloaden van onze website: www.scoliose.nl/publicaties/folders.

 

International Scoliosis Awareness Day

De Vereniging van scoliosepatiënten organiseert op 28 juni 2014 voor de eerste keer International Scoliosis Awareness Day (ISAD). Doelstelling voor deze dag is om scoliose zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, de kennis over scoliose te vergroten, begrip te kweken voor scoliosepatiënten en hun omgeving en hen te steunen.

 

Secretarieel verslag 2013

Op 24 mei jl. hielden wij onze Algemene Ledenvergadering. Het door het bestuur opgestelde secretarieel verslag 2013 werd door de vergadering goedgekeurd. In dit verslag staat een uitgebreide beschrijving van onze activiteiten in 2013 en wij verwijzen daar graag naar. Het verslag is opgenomen op onze website.

 

Redactieleden gezocht m/v

Voor ons redactieteam zijn we op zoek naar vrijwilligers met een vlotte pen! Is dit op je lijf geschreven? Neem dan contact met ons op!

 

 

Inhoud Werveldingen4YOU!

 

De artikelen in dit speciale katern voor jongeren:

  • Tips & Tricks: oppas-tips
  • Ik heb veel meer energie dan voor mijn operatie
  • Het gaat goed na mijn nieuwe operatie
  • Wat doen ze eigenlijk bij zo’n operatie?
  • Italië was fantastisch!
  • Apps4you

 

Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

 

www.witsenkade.nl

www.kitochange.nl

www.iederin.nl

www.npcf.nl

www.arbeidsparticipatietool.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.