Wervelingen Zomer/Herfst 2012

Het zomer/-herfstnummer heeft als thema ‘scoliose en longproblemen’.

Themabijeenkomst ‘Longproblematiek bij scoliose’
“Een scolioseoperatie geeft nauwelijks verbetering in de longfunctie”

Woensdagavond 25 april 2012: bijeenkomst ‘Longproblematiek bij scoliose’ én halve finale Champions League. Ondanks het voetbal zijn er zo’n 130 belangstellenden naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht gekomen. Sprekers zijn kinderlongarts-pulmonoloog dr. H.G.M. Arets en inspanningsfysioloog-(sport)therapeut dr. E. Hulzebos.

Hoe halen we adem? Hoe wordt de longfunctie gemeten? Wat voor effect heeft een scoliose op de longen en wat is het gevolg van een operatieve behandeling van scoliose op de longen? Dat zijn de vragen waar Arets in zijn inleiding een antwoord op geeft.

Afscheid van teamleider bijeenkomstenteam

Longrevalidatie
Om opgelucht adem te kunnen halen

Ademhalen kost veel inspanning voor scoliosepatiënten vanwege de aanleg voor spierzwakte en beperkte ruimte voor de longen. Training kan veel problemen voorkomen. Het hele lichaam functioneert alleen optimaal bij een goede ventilatie, iets wat niet vanzelfsprekend is voor scoliosepatiënten. Wanneer en wat kun je hier zelf aan doen? Ook wanneer je nu nog geen klachten hebt, is het belangrijk hier aandacht voor te hebben. Het is een kwestie van lange termijn denken. Een gesprek met Ellen Toet, fysiotherapeute met longtherapie als specialisatie.

Problemen met de ademhaling
Het merendeel van mensen met scoliose heeft gelukkig geen problemen met de ademhaling. Dit kan wel het geval zijn bij mensen met een ernstige (kyfo)scoliose. In dit artikel wordt ingegaan op de mogelijkheden van (thuis)beademing.

Professionele hulp bij longproblemen
Welke deskundigen kunnen u helpen om beter met uw longproblemen om te gaan?

Als onderdeel van mijn werk als preventiefunctionaris/psycholoog heb ik een tijdje meegewerkt aan de cursus ‘Omgaan met COPD’ *). In de cursus kregen deelnemers van deskundigen uit verschillende hoek adviezen om beter met hun longproblemen om te gaan. Hierbij wil ik u de kennis doorgeven die ik bij deze deskundigen heb opgedaan. (M. te Hennepe).


‘Scoliose is onvoorstelbaar interessante en complexe problematiek’
Professor Veldhuizen gaat onderzoek doen naar alternatief voor bracebehandeling

Na zich ruim 35 jaar lang intensief te hebben beziggehouden met orthopediepatiënten, waaronder vele scoliosepatiënten, brak voor prof. dr. A. (Albert) Veldhuizen op 1 januari 2012 de tijd aan om van zijn pensioen te gaan genieten. De redactie zocht hem op in het ziekenhuis waar hij altijd met veel plezier heeft gewerkt: het Universitair Medisch Centrum Groningen.


Hoe zit dat? - Gebukt onder een bochel
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Cicero (nr. 4, mei 2012), het nieuwsmagazine van het Leids Universitair Medisch Centrum).

‘Een stralend gezicht bij een passende outfit, daar doe ik het voor’
Een bijzonder kledingstuk laten maken of leren hoe je zelf kleding moet maken?

Trudy Kraay werkt sinds 1996 als zelfstandig coupeuse. Je kunt bij haar terecht voor op maat gemaakte kleding en kleuradvies. Daarnaast geeft Trudy al jaren naailes. Het modeatelier bevindt zich in Hazerswoude Dorp in de provincie Zuid-Holland.


Scoliose, toen en nu...
Marisca vertelt over het verleden en heden van haar scoliose.

Doe wat je kunt en sta niet teveel stil bij wat je niet kunt! (Ervaringsverhaal scoliosepatiënte).

Spineweek 2012 groot succes (Verslag)
Van maandag 28 mei t/m vrijdag 1 juni vond in de RAI in Amsterdam de Spineweek, een internationaal wetenschappelijk congres voor wervelkolomspecialisten plaats. Ruim 3000 wervelkolomspecialisten van uit de hele wereld kwamen bijeen om de laatste ontwikkelingen rond onder andere scoliosezorg te bespreken en ideeën met elkaar uit te wisselen.


Zing een lied! (Column)
De menselijke stem, een instrument van moeder natuur. Net zoals lachen, is zingen een van de beste manieren om je prettiger te voelen.


De effecten van sport
Van sport wordt altijd gezegd dat het goed is voor de gezondheid. Het heeft een positief effect op het verlagen van lichaamsgewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte en voorkomt botontkalking. Ook is sporten nodig om je spieren soepel te houden. Voor een scoliosepatiënt kan dit vele voordelen met zich meebrengen.


Die goede oude tijd: hij is niet meer...(Column)

Voor u gelezen:
CG-Raad en Nibud presenteren hulpmiddel voor aantonen van meerkosten


Boekennieuws
Usain Bolt - My story

Van het bestuur
De voorzitter vertelt over de activiteiten waar de vereniging zich mee bezighoudt.


Even voorstellen: nieuw bestuurslid

Scoliose bij volwassenen
Een speciaal verzoek aan onze volwassen leden

De vereniging wil graag meer aandacht gaan besteden aan wat volwassen leden ervaren in het leven met een (geopereerde) scoliose. Wij zijn geïnteresseerd in uw persoonlijke ervaringen op het gebied van medische zorg, sport/fysiotherapie, gezin en leefomstandigheden, beroep en arbeidsomstandigheden, dit alles in combinatie met een al dan niet geopereerde scoliose. Wat zijn uw vragen, wat houdt u bezig, wat is er veranderd in vergelijking met toen u jonger was? Met andere woorden: wat kunnen wij voor u betekenen?
Via de vragenlijst bij deze Wervelingen willen wij inventariseren wat er onder u leeft om op die manier meer voor u te kunnen betekenen. Uw ervaringen vormen de basis van ons project: ‘Scoliose bij volwassenen’.
De vragenlijst staat op deze website

Nieuwe redactieleden stellen zich voor

Nieuwe samenstelling bestuur

De brievenbus

Vacatures:

  • Het Bijeenkomstenteam van de Vereniging van scoliosepatiënten zoekt een COÖRDINATOR
  • Gezocht: enthousiaste organisator Scoliosecafés

 

Sjablonen be-grijpen (Culturele bijdrage)

Inhoud Werveldingen 4YOU!

De artikelen in deze speciale kleurenkrant voor jongeren:

  • Kom jij ook naar de Back-talk.dag?
  • Ik ben blij dat ik geopereerd ben (verhaal van een jongen die twee operaties moest ondergaan)
  • Tips van de jeugdredactie
  • Meer dan twintig röntgenfoto’s
  • Oproepje!

 

Weblinks waarnaar wordt verwezen in de artikelen in Wervelingen:

Longrevalidatie: www.lijfenleven.com
Problemen met de ademhaling: www.vsca.nl
Vergoedingen fysiotherapie: www.rijksoverheid.nl
www.modeaterliertrudykraay.nl
Voor u gelezen:
www.meerkosten.nl
www.berekenuwrecht.nl
www.testwtcg.nl
www.toeslagen.nl
www.nibud.nl/persoonlijkbudgetadvies
www.cg-raad.nl


Om de bestanden goed te kunnen bekijken heeft u Adobe PDF Reader nodig.
Klik op onderstaande button om de gratis reader te downloaden en installeren.