Schoenen die kunnen helpen pijnklachten te verminderen

In het lentenummer van ons ledenmagazine Wervelingen kon u het ervaringsverhaal lezen van Gonny Méjan, die hierin vertelde over haar pijnklachten met lopen en de zoektocht naar beter schoeisel. Onderstaand meer informatie over de schoenen die haar hielpen beter te lopen en de fysiotherapeut die ze kan aanmeten. 

 

Jochem Klein: 

Mijn naam is Jochem Klein, ik ben afgestudeerd fysiotherapeut en na mijn studie ben ik vijf jaar werkzaam geweest bij een vooraanstaande sport fysiotherapiepraktijk in Leiden. Daarna ben ik anderhalf jaar werkzaam geweest in het Bronovo ziekenhuis om intern een sportrevalidatie-afdeling op te zetten. In 2011 ben ik een eigen praktijk gestart waar nu nog steeds acht fysiotherapeuten met verschillende specialisaties werkzaam zijn. Tot voor kort was ik ook vice-voorzitter in het voet-en enkelnetwerk Leiden. Sinds ik helemaal in dienst van Kybun Solutions ben, ben ik daarmee gestopt, omdat mijn aandacht volledig wordt opgeslokt door het wereldkundig maken van de resultaten van deze schoenen. Mijn uitgangspunt is altijd geweest: Hoe kan ik zorgen dat mensen "beter blijven".Daar komt dan ook precies mijn enthousiasme voor de schoenen vandaan.

In maart 2017 stond in het landelijke fysiotherapie vakblad dat uit recent onderzoek naar voren kwam, dat het gebruik van een steunzool te snel wordt aangeraden. Dit heeft als gevolg dat de voet "luier" wordt door de ondersteuning in plaats van de voet juist sterker te maken en zo van de klachten af te komen. Tevens wordt er afgeraden kinderen op heel goede en stevige schoenen te laten lopen, omdat anders de voetspieren niet goed zouden ontwikkelen. (en dat terwijl ik zelf iedere keer schoenen van 80 euro voor mijn dochter van 6 jaar kocht).

Eigenlijk stond ik al jaren sceptisch tegenover steunzolen en deed ik met patiënten met voetklachten eerder oefeningen op kracht, stabiliteit en coördinatie van de voet. Het gevolg daarvan was dat ze vaak geen pijn meer hadden en een sterkere voet kregen, dus minder kans op terugval. Dat alles zonder dure steunzolen, die dus blijkbaar de problemen onderhielden of hogerop in de lichamelijke keten andere klachten, zoals rugpijn, weer in de hand werkten. Maar bij sommige patiënten bestonden de klachten al zo lang, dat alleen oefentherapie niet voldoende was.

Schoenen die voetspieren trainen

Na lang speurwerk kwam ik bij de technische schoen van kybun terecht.Het was direct een enorme bevestiging van mijn eigen denkwijze. Eindelijk had ik een schoen gevonden, waarbij je met elke stap alle voetspieren traint en tevens de rest van het lichaam (zoals bijv. de rug, nek en schouders) juist ontspant door de juiste balans,en de 58% meer demping die de schoenen automatisch teweeg brengen.

Ik ben er natuurlijk eerst zelf op gaan lopen en staan om te ervaren of ze werkelijk deden wat ze beloofden. Want vaak zit er nog wel een verschil tussen theorie en praktijk. Ik ben zelf rugpatiënt (een dubbele herniaoperatie in 2014), maar ik wist echt niet wat me overkwam. De eerste stappen waren onwennig, maar daarna leek het wel een wonder. Ik wilde ze nooit meer uit doen. Nu, wanneer ik uren moet staan of lopen, voel ik mijn rug helemaal niet, terwijl op andere schoenen na 30 minuten mijn rug begint te zeuren en na een uur echt pijn gaat doen.

Deze ervaring wilde ik uiteraard met mensen delen. Ik ben begonnen patiënten dit te laten proberen door ze testschoenen te laten gebruiken en dit te filmen. Per persoon zie je in het begin dat het even wennen is om op lucht te lopen. Je moet nu zelf balanceren en corrigeren (voetspieren gebruiken) in plaats van dat onze solide schoenen dat doen, maar al snel zijn de meeste mensen gewend en willen niet anders meer.

Uit de filmpjes blijkt dat wanneer de mensen op de kybun schoenen lopen, het looppatroon direct verbetert. Een rechtere houding met veel meer ontspanning en hierdoor ook direct een verlichting van de diverse pijnklachten. Van voet- tot en met rugklachten, mensen met nieuwe heupen of nieuwe knieën... allemaal zijn ze direct enthousiast en willen de schoenen eigenlijk niet meer uitdoen.

Naast de groep, die ik zie met pijn, is er nog de groep mensen,die veel baat bij hebben bij de schoenen, namelijk mensen, die veel moeten staan. Veel mensen, die werken op bijvoorbeeld de markt en tien tot twaalf uur per dag op hun voeten staan, zijn enthousiast over de waterdichte kybun bergschoenen.Ze dragen ze omdat ze minder moe worden en preventief om rug- en gewrichtsklachten te voorkomen.

Inmiddels zijn er naast schoenen nu ook kybun matten met dezelfde werking als de schoenen, maar dan in de vorm van een mat. Hierop kan men staand werken achter een bureau of thuis diverse oefeningen doen, ook weer om de voet te versterken, klachten te verminderen en ontspanning te creëren. In de praktijk wordt de hele dag de kybun mat in de fysiotherapiepraktijk gebruikt door nagenoeg alle patiënten, die moeten oefenen. Ook hier weer alleen maar enthousiaste reacties.

Iedere kybun-gebruiker die ik ken, is zeer tevreden en steekt anderen ook aan met deze ontspannen manier van bewegen; Het nieuwe lopen. Dat is logisch, want iets wat voor jou zelf veel goeds heeft gedaan, wil je graag met anderen delen.Daarom heb ik met mijn compagnon Ger Wolters in 2016 besloten de schoenen naar Nederland te halen en hebben we intussen een zeer succesvol bedrijf met een experience centrum op het Groene Hartplein in Zoeterwoude. Iedereen is hier meer dan welkom voor geheel vrijblijvende informatie en om het zelf te ervaren. Dit kan met of zonder afspraak en wij zijn pas tevreden als u het bent!