Oefentherapie

Scoliose wordt in de eerste plaats conservatief behandeld met oefentherapie. Oefentherapie zorgt ervoor dat je spieren sterken worden, gewrichten spoeler worden, je houding verbetert en je nieuwe bewegingen aanleert. Je krijgt ook speciale oefeningen om beter adem te halen.

 

Verschil jongeren en volwassenen

Bij jongeren is de oefentherapie vooral gericht op de juiste houding en het voorkomen (en zo mogelijk corrigeren) van de scoliose. Bij volwassenen zijn de oefeningen vooral gericht op verbetering van hun houding en ademhaling en vermindering van klachten.

 

Binnen de oefentherapie bestaan verschillende soorten, bijvoorbeeld: Cesar, Mensendieck, shifttherapie en balanstherapie. Cesar en Mensendieck lijken erg op elkaar. Het verschil is dat Cesar meer gericht is op beweging en Mensendieck op houding. ‘Shift’ betekent schuiven. Shifttherapie is een therapie waarbij de patiënt de borstkas zijwaarts schuift, naar links of naar rechts afhankelijk van de vorm van scoliose. De therapie moet ervoor zorgen dat de scoliose niet toeneemt.

 

Balanstherapie gaat uit van de rompstabiliteit, het is een manier om hoofd, benen en nek in balans te brengen, het hulpmiddel hierbij is een bal.

 

De Verenging van scoliosepatiënten adviseert therapieën uitsluitend te volgen na overleg met een, in Nederland gevestigde, in scoliose gespecialiseerde orthopeed werkzaam in een OCBZ of CBZ.