Oorzaken

Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig, maar openbaart zich meestal tijdens de groei van baby naar volwassene. In 15% procent van de gevallen is de ziekte aangeboren. Vaak wordt de kromming pas zichtbaar als kinderen rond de tien jaar zijn. Soms wordt de scoliose veroorzaakt door afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend. Een scoliose kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verouderingsproces.

 

Specifieke oorzaken

Hoewel voor scoliose vaak geen oorzaak of achterliggende aandoening kan worden vastgesteld, is er een aantal aandoeningen en ziektes die wel scoliose tot gevolg kunnen hebben. Een aantal van de aandoeningen, waarbij een scoliose een gevolg kan zijn staan beschreven in de pdf 'Andere aandoeningen' (volgt binnenkort). Deze opsomming is niet per definitie volledig. Voor verdere informatie wordt verwezen naar de folders van de vereniging en het boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’, verkrijgbaar in de webshop.

 

Gevolgen van een scoliose

Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en soms beperkt dat ook de werking van de longen. Vooral op latere leeftijd kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. Daarnaast vinden patiënten het lastig dat hun rug er anders uit ziet dan die van anderen. Scoliose kan door de lichamelijke beperkingen en cosmetische effecten een grote impact hebben op het dagelijks leven en de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van een patiënt en zijn/haar omgeving.