Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is ontdekt door de Deense radioloog Holger Werfel Scheuermann. Als je Scheuermann hebt, staat je borstwervelkolom veel boller (naar voren) dan bij andere mensen. Je nek- en lendenwervels staan juist holler.

 

De kromming kan ook voorkomen in andere delen van de rug, zoals de onderrug. De ziekte is aangeboren, maar je ziet de kromming pas als kinderen tussen de elf en zestien jaar zijn. In tegenstelling tot scoliose, komt Scheuermann het meest voor bij jongens.

 

Behandeling

Patiënten hebben meestal geen pijn. Ze komen vaak bij de dokter terecht, omdat ze de kromming niet mooi vinden. Om te zorgen dat het niet erger wordt, krijg je fysiotherapie en moet je oefeningen doen. Soms krijg je een brace of korset. Die moet je 18-22 uur per dag dragen. Dit helpt alleen als je nog in de groei bent.

 

Patiënten met een zeer ernstige afwijking (meer dan 70 procent) komen in aanmerking voor een operatie. Er bestaat ook een gipsbehandeling in de St. Maartenskliniek in Nijmegen. Die wordt bij een selecte groep jongeren, meestal jongens, toegepast om verergering van de ziekte tegen te gaan.

 

Zie voor informatie de pdf 'ziekte van Scheuermann' (volgt binnenkort).